Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Doktor Død» på hærens lønningsliste

Den suspenderte legen mottar 600 000 i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sju år etter at doktor Wouter Basson ble suspendert og tiltalt for en rekke forbrytelser i Sør-Afrika, står han fremdeles på lønningslisten til landets hær.

Ifølge BBC
mottar mannen med kallenavnet «doktor Død» 50 000 rand i måneden (omkring 45 000 kroner) uten å jobbe. Samtidig protesterer ansatte ved forsvarets helsetjenesten mot at ingen har blitt ansatt for å fylle posten til den suspenderte legen.


Basson var sjef for kjemisk og biologisk krigføring under apartheidregimet og har blitt kalt Sør-Afrikas svar på doktor Mengele. Han har blitt anklaget for å ha vært medvirkende i en rekke sammensvergelser, deriblant en plan om å forgifte Nelson Mandela og andre antiapartheidaktivister med tungmetallet thallium.

Etter Sannhetskommisjonen sine høringer på nitti-tallet, ble han tiltalt for 67 punkter. I 2002 ble han frikjent for alle tiltalepunkter og saksøkte landets forsvar.

I oktober i fjor uttalte påtalemyndighetene at Basson ikke ville bli tiltalt for hans antatte rolle i forbrytelser utenfor landets grenser. Uttalelsen kom etter at Sør-Afrikas høyesterett anbefalte at Basson skulle tiltales for forbrytelser mot menneskeheten.

WOUTER BASSON: Han skal blant annet ha arbeidet med å utvikle en bakterie som skulle drepe eller sterilisere bare svarte mennesker.
WOUTER BASSON: Han skal blant annet ha arbeidet med å utvikle en bakterie som skulle drepe eller sterilisere bare svarte mennesker. Vis mer