Doktor Spock er død

SAN DIEGO: (NTB-Reuters-AFP): Barnepsykologen Benjamin Spock er død, 96 år gammel. - Det skal være morsomt å være foreldre, var hans motto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikaneren med nederlandske aner døde i går i San Diego i California. Hans første bok, «Baby and Child Care» (på norsk «Barnet»), kom i 1946 og er trykt i stadig nye opplag og på de fleste språk.

  Den snudde opp ned på gamle forestillinger om hvordan barn skulle håndteres og oppdras: Spar på riset, gled dere over barna og slapp av, rådet Spock.

  Boka er solgt i 50 millioner eksemplarer, noe som viser at foreldre begjærlig grep budskapet og muligheten til å nyte barna i stedet for å være redde for å skjemme dem bort.

Ny utgave

Tankene hans fikk sterkt gjennomslag i 60- og 70-årene, men det var også nok av dem som anklaget ham for å være for bløt.

  Han arbeidet med en ny utgave av boka da han døde.

  Spocks kjærlighet til barn førte til at han engasjerte seg i mange andre sammenhenger. Han ble en forkjemper for borgerrettigheter, og en framtredende kritiker at USAs krigføring i Vietnam. I 1972 stilte han til valg for antikrigs-partiet People's Party, men fikk ikke så mye som 1 prosent av stemmene.