Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Doktor Terror tatt

Osama bin Ladens nestkommanderende skal være tatt, men Iran avviser at de har ham. Ayman al-Zawahiri kan være USAs største fangst noensinne, og svært pinlig for Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmann for Irans utenriksminister, Hamid Reza Asefi, sier til nyhetskanalen CNN at de ikke kan bekrefte opplysningene om at Zawahiri er blant al-Qaidaerne som de har arrestert de siste månedene.

- Dette er for det første ikke sant. De personene som er tatt, er foreløpig ikke identifisert, sier Asefi. Han legger til at de ikke ønsker å diskutere dette med media etter at de faktisk er identifisert heller.

- Det er et sikkerhetsspørsmål, sier Asefi til CNN.

Men den arabiske tv-kanalen al-Arabiya, gikk i dag ut med nyheten om at Osama bin Ladens aller nærmeste medarbeider er tatt i Iran. Også en av Osama bin Laden sønner skal være blant de som iransk politi har i sin varetekt.

Det er ikke uten grunn at Zawahiri står som nummer to på listen over FBIs mest ettersøkte terrorister.

Tilnavnet fikk barnelegen for sin rolle i en rekke spektakulære terrorangrep rundt om i verden.

Doktor Terror

Osama bin Ladens nestkommanderende har langt større erfaring enn bin Laden i å planlegge spektakulære terroraksjoner, og barnelegen som grunnla Egyptisk islamsk jihad, er dømt til døden in abstensia i sitt hjemland Egypt.

51-åringen er etterlyst gjennom Interpol, mistenkt for å stå bak terrorangrepene mot USA.

Al-Qaidas første virkelig spektakulære aksjon ble gjennomført i august 1998. Aksjonen varslet hva organisasjonen var i stand til å gjennomføre. De synkroniserte angrepene mot USAs ambassader i Nairobi og Dar es-Salaam er blitt al-Qaidas varemerke. Også under aksjonen i Saudi-Arabia ble samme fremgangsmåte brukt. Flere parallelle angrep ble gjennomført samtidig.

Som under angrepene mot USA hadde attentatmennene bodd lengre tid i området før aksjonene ble gjennomført. 224 mennesker døde og over 5000 ble skadd i de to ambassadebombene.

Sporet samtale til Zaeahiri

Da USA la fram bevis for at Osama bin Laden sto bak terrorangrepene i Afrika, var al Zawahri en av personene som USA hadde sporet satelitt-telefonsamtalene til.

Zawahiri skal ha tatt over rollen som al-Qaidas sjefsideolog etter at palestineren Abdullah Azzam ble drept i 1997.

Egypteren har i tillegg langt større erfaring fra blodige terroraksjoner enn bin Laden selv.

Drapet på Sadat

Zawahiri skal ha blitt arrestert allerede som 15-åring, fordi han tilhørte det forbudte Islamske broderskapet i Egypt.

I 1981 ble Egypts president Anwar Sadat skutt og drept under en militærparade. Zawahiri ble dømt for å ha vært med i en større sammensvergelse mot den egyptiske stat, men kunne ikke koples direkte til attentatet.

Etter tre år var han ute igjen. I 1997 dukker han opp i Pakistan.

I 1991 fikk han asyl i Danmark, men bodde også i Sveits og Frankrike. I 1991 dro han under navnet doktor Abdel Muez til USA for å samle inn penger blant muslimske grupper. Pengene skal han ha brukt til å angripe den egyptiske ambassaden i Pakistan. Noen mener at pengene fra USA også finansierte angrepene på de to amerikanske ambassadene i Afrika i 1998.

Da egypteren Sheikh Omar Abdel Rahman ble attestert i forbindelse med bombeangrepet mot World Trade Center i 1993, dukket al Zawahri opp på en video sammen med Osama bin Laden. De truet USA med gjengjeldelsesaksjoner for arrestasjonen av Rahman. Siden 1997 har han vært nær Osama bin Laden i Afghanistan.

Pinlig for Iran

Dersom Doktor Terror virkelig er tatt i Iran, kan det bli svært pinlig for landet som har benektet at de huser terrorister.

Først etter bombeangrepene mot vestlige mål i Saudi-Arabia den 12. mai i år klarte USA å legge nok press på landet til at de begynte å hanke inn mistenkte terrorister.

Forholdet mellom Iran og USA har vært anstrengt lenge, og det ble ikke bedre av at president George W. Bush plasserte Iran i ondskapens akse, sammen med Nord- Korea og Irak.

Nå er Irak fjernet, og Nord-Korea under kraftig press. Skulle Ayman al-Zawahiri havne i hendene på FBI vil det være deres største fangst noensinne.

Bare Osama selv står over.

80 DØDE: En bombe gikk av i nærheten av USAs ambassade i august 1998. 1200 ble skadd.
11. SEPTEMBER: Twin Towers i flammer etter al-Qaidas største terroraksjon.
ATTENTAT: President Mohammar Anwar al-Sadat mottok i 1978 fredsprisen sammen med Menachem Begin. Deltok Zawaheri i attentatet mot ham?