- Doktoravhandlingen må trekkes

Kommisjonen som har gransket forskningsjukset ved rikshospitalet, mener at Sudbø må fratas doktorgraden. Kreftforeningen vil ha forskningsmidler tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Granskningskommisjonen mener at datagrunnlaget som ligger til grunn for deler av til  doktorgradsprosjektet til Jon Sudbø ikke stemmer med faktiske forhold.

- Kommisjonen har lagt til grunn at de feil og mangler er for mange, for store og for åpenbare til at de kan tilskrives tilfeldige feil, inkompetanse eller liknende, og at datagrunnlaget derfor fremstår som manipulert og fabrikkert, og tilpasset de funn man har ønsket å finne frem til, skriver granskingsutvalget i sin  rapport.

Konsekvensen av dette jukset er at doktorgraden bør trekkes tilbake, sammen med en rekke andre publikasjoner som er tilknyttet det samme forskningsmaterialet.

Kreftforeningen utbetalte nærmere 1,5 millioner kroner i lønn til Sudbø over en periode på fire og et halvtår fra 1994 til 1999. Disse pengene vil de nå kreve tilbake.

- Vi kommer til å kreve tilbake hver eneste krone som vi brukte til den doktorgraden som nå viser seg å være juks, sier pressesjef Terje Mossneset til VG Nett.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Omfattende juks: Jon Sudbøs doktoravhandling er delvis bygget på juks. Foto: SCANPIX
Omfattende juks: Jon Sudbøs doktoravhandling er delvis bygget på juks. Foto: SCANPIX Vis mer