Doktoren som bare kan trøste

Malawi har 850 000 hivpositive. Bare 3000 får medisin som kan holde viruset i sjakk. Lege Athenase Kiromera har ofte bare sine trøstende hender å tilby hivsmittede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAMITETE i Malawi (Dagbladet): Køen av pasienter fyller hele gangen på St. Gabriel-sykehuset en times kjøring utenfor Malawis hovedstad Lilongwe. Selv om køen er lang, tar doktor Athenase Kiromera seg god tid til hver pasient.

- De setter pris på det, selv om de er helt desperate. Det hjelper dem å forberede seg på døden.

Dr. Kiromera er frontsoldat i kampen mot aids. Han er lege i et fattig land der 15 prosent av den voksne befolkningen er hivpositive. Bare noen få tusen får medisiner som kan holde viruset i sjakk. En månedsdose med aidsmedisin koster 25 dollar, årslønner på 100 dollar er ikke uvanlig.

- Det er hardt. Veldig hardt. Spesielt når du innser at kampen er tapt. De er veldig syke når de kommer hit. Ofte er det ikke så mye å si til pasientene, de vet de skal dø, og det er så lite jeg kan gjøre. Jeg behandler bare infeksjoner, men kan ikke stanse sykdommen.

Den sindige legen senker stemmen, og snakker saktere.

- Noen har veldig sterke smerter, og det er ikke alltid vi har morfin. Når du ikke engang kan behandle smertene, er det helt forferdelig. Det hender jeg spør meg selv om innsatsen min betyr noe, jeg har sett så mange pasienter dø.

FÅ TESTER SEG: Athenase vet ikke hvor mange av pasientene hans som har hiv. Han antar at noe over en tredjedel er smittet.

- Det er jo frivillig å teste seg, og vi har slitt med leveranser av hivtester. Vi kan jo ikke tilby noen behandling, så hivsmitte betyr jo døden. Mange ser ikke noen fordel av å teste seg.

Alle gravide kvinner blir testet på St. Gabriel. Er de positive, får de gratis behandling og medisin som hindrer smitte fra mor til barn.

- Så langt er bare fem prosent av mødrene smittet. Det er overraskende lavt og langt under landsgjennomsnittet, sier Athenase.

I Malawi er hver fjerde kvinne i fruktbar alder smittet.

HJELP PÅ VEI: Med internasjonal hjelp håper landet å kunne behandle 70000 hivpositive ved utgangen av 2005. Det er et framskritt, men det er langt igjen når landet har 850000 hivsmittede.

- Så langt har prisen på medisin vært det store problemet. Nå blir utfordringen å greie å gi medisin til så mange. Vi har bare fire sentere som gir ut medisin i dag, sier Erasmus Morah i FNs aidsprogram i Malawi.

I dag koster medisin som kan holde aids i sjakk, 300 dollar i året - seks kroner dagen. USAs tidligere president Bill Clinton har framforhandlet en avtale med legemiddelindustrien som gjør at prisen går ned til det halve. Gode nyheter, men det er fortsatt langt igjen, sier Morah.

- Uansett hvor lav prisen blir, så er det mange i Malawi som ikke har råd. Og selv om vi gir vekk medisinen gratis, så er mange så underernærte at den bare ville hatt begrenset effekt, sier Erasmus Morah i FNs aidsprogram i Malawi.

KOMMER SEINT: For ettbarnsmoren Lexa Washon (26) kommer hjelpen neppe i tide. Hun ser ikke spesielt syk ut, helt til hun drar opp genseren. Store sår av helvetesild over hele overkroppen. Hun har langt framskreden aids.

- Søsteren min pleide å betale for min aidsmedisin, men sist helg giftet hun seg, og hennes ektemann vil ikke at de skal bruke penger på meg, sier Lexa. Ektemannen er også syk, men vil ikke teste seg. Han har innrømmet at han hadde en dame på si, og de har flyttet fra hverandre. I helgene kommer han på besøk. Da får hun litt penger, den eneste inntekten hun har.

- Hadde jeg hatt jobb, ville jeg helst ikke sett noe til ham, sier hun.

LANGE DAGER: Når vi går ut av kontoret, har køen i gangen blitt enda lengre. Athenase jobber lange dager, gjerne opptil tolv timer, også på lørdager.

- Jeg er helt utslitt når jeg drar hjem, men hvis jeg har gitt pasientene håp, lindring og behandling, så føler jeg meg bra. Men tankene svirrer i hodet. Da snakker jeg med min kone, hun er min store støtte og hjelp.

MYKE HENDER: Doktor Athenase Kiromera kan gi Margaret Chempero (32) medisin som hindrer hivviruset i å smitte hennes fire måneder gamle datter. Men han har ingenting som kan hjelpe henne. Selv etter Clintons prishalvering koster et år med hivmedisin over ei årslønn for mange malawiere.