Doktorgrad etter Dagblad-avsløring

Forsker Kasper Solbu har påvist giftgasser i flykabin og cockpit. Kan skade nervesystemet og utløse psykoser.

GRATULERES: Forsker Kasper Flatland Solbu forsvarte sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Oslo i går. Foto: Asle Hansen
GRATULERES: Forsker Kasper Flatland Solbu forsvarte sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Oslo i går. Foto: Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter Dagbladets omfattende artikkelserie om giftige organofosfater i turbin- og hydraulikkoljer som startet i 2003, fikk Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) offentlige midler til et forskningsprosjekt og ansettelse av stipendiat Kasper Flatland Solbu.

Solbu forsvarte sin doktorgradsavhandling i går på Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. I sitt innledningsforedrag viste forskeren til en rekke Dagblad-artikler som foranlediget prosjektet som ble til hans doktorgrad.

- Det var spennende å forsvare arbeidet og få kritikk på den jobben som er gjort. Likevel er det deilig at det er overstått, sier Kasper Solbu til Dagbladet.

Han høstet skryt av komitéen som mener han har utrettet «et godt stykke vitenskapelig arbeid».

I sin studie har Solbu påvist giftige organofosfater i arbeidslufta til ansatte i luftfartsindustrien i ulike flymodeller.

Turbinoljene som brukes i flymotorer inneholder kjemiske stoffer som under høy temperatur kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser. Giftgassene kan gi skade på nervesystemet og utløse psykoser hos mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer