Doktorgrad mot smerter

Navn: Karin Øien Forseth Alder: 51 Yrke: Overlege

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykdommen rammer hver tiende kvinne i Norge. Og nær halvparten av dem blir helt eller delvis uføre. Før de kommer så langt, har de gjennomlevd store smerter over lang tid. De har nemlig ikke visst at de lider av fibromyalgi.

På denne revmatiske lidelsen tok overlege Karin Øien Forseth i vinter sin doktorgrad. Legen, som arbeider ved revmatologisk avdeling på Betanien Hospital i Skien, disputerte rundt et omfattende materiale fra Aust-Agder. Basert på opplysninger fra folkeregisteret undersøkte hun 2498 kvinner mellom 20 og 50 år, alle med bosted i Arendal. I 1990 og fem år seinere besvarte de et spørreskjema. Et statistisk representativt utvalg ble også undersøkt klinisk. Resultatene ga en beregning som viser at hver tiende kvinne lider av denne sykdommen.

Det helt realistiske tallet er muligens nærmere 8,6, sier Øien Forseth til Dagboka. Hun understreker likevel at dette er et meget høyt tall. Det hører også med at hver femte person som får denne diagnosen er mann, så fibromyalgi er ikke bare en kvinnesykdom. Men kvinnene er i flertall, og mange av pasientene går lenge med smerter før de får den rette diagnosen. Stiv nakke, vonde skuldrer og armer kommer og går hos mange, hos noen blir dette en kronisk tilstand. Hos de fleste blir også overskuddet totalt borte. Og hvis klienten har smerter i 11 av 18 såkalte tenderpunkter, kan den rette diagnosen stilles.

Der stopper i og for seg den kliniske siden av saken. For den enkelte pasient, og for samfunnet er det aller største problemet at lidelsen fører til langtidssykdom og påfølgende uførhet. Om risikofaktorene vet Øien Forseth at tungt fysisk arbeid kan spille inn. Noen blir bedre, ikke minst fordi de lærer seg å leve med tilstanden, lærer seg å akseptere at de ikke kan gjøre alt slik de gjorde det før. Tilpasset fysisk aktivitet bedrer ofte tilstanden. Det samme gjør god søvn, derfor får pasientene ofte små doser antidepressiva.

Øien Forseth sier at allmennpraktikere ikke bør ha noe problem med å stille riktig diagnose. Og at folk som lider av muskelsmerter bør komme seg tidlig til lege. Fibromyalgien har en bedre prognose for helbredelse hvis den oppdages tidlig.

Overlegen har bodd store deler av sitt voksne liv på Sørlandet, hun ukependler fra Skien til sitt øyparadis på Sandøya. Hvor hun bor sammen med sin journalistmann. Barnebarnet Felix på 21 måneder bor altfor langt unna, i Bergen. Men Øien Forseth trenger i hvert fall ingen hytte ved sjøen, og henter overskudd nok i fritida til å fremme mer kunnskap om en vanskelig og lite påaktet sykdom.