Doktorgrad mot smerter

Navn: Karin Øien Forseth Alder: 51 Yrke: Overlege

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sykdommen rammer hver tiende kvinne i Norge. Og nær halvparten av dem blir helt eller delvis uføre. Før de kommer så langt, har de gjennomlevd store smerter over lang tid. De har nemlig ikke visst at de lider av fibromyalgi.

På denne revmatiske lidelsen tok overlege Karin Øien Forseth i vinter sin doktorgrad. Legen, som arbeider ved revmatologisk avdeling på Betanien Hospital i Skien, disputerte rundt et omfattende materiale fra Aust-Agder. Basert på opplysninger fra folkeregisteret undersøkte hun 2498 kvinner mellom 20 og 50 år, alle med bosted i Arendal. I 1990 og fem år seinere besvarte de et spørreskjema. Et statistisk representativt utvalg ble også undersøkt klinisk. Resultatene ga en beregning som viser at hver tiende kvinne lider av denne sykdommen.

Det helt realistiske tallet er muligens nærmere 8,6, sier Øien Forseth til Dagboka. Hun understreker likevel at dette er et meget høyt tall. Det hører også med at hver femte person som får denne diagnosen er mann, så fibromyalgi er ikke bare en kvinnesykdom. Men kvinnene er i flertall, og mange av pasientene går lenge med smerter før de får den rette diagnosen. Stiv nakke, vonde skuldrer og armer kommer og går hos mange, hos noen blir dette en kronisk tilstand. Hos de fleste blir også overskuddet totalt borte. Og hvis klienten har smerter i 11 av 18 såkalte tenderpunkter, kan den rette diagnosen stilles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.