SKAL TA DOKTORGRAD: Den siktede 27-åringen studerer til doktorgrad ved Uppsala universitet. Foto: Fredrik Persson / NTB Scanpix
SKAL TA DOKTORGRAD: Den siktede 27-åringen studerer til doktorgrad ved Uppsala universitet. Foto: Fredrik Persson / NTB ScanpixVis mer

Doktorstudent i Uppsala fengslet for å selge kjemisk våpen

FBI var til stede under pågripelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 27-årig doktorstudent ved Uppsala universitet ble lørdag fengslet, siktet for å ha framstilt og solgt det kjemiske våpenet ricin, melder Expressen og Aftonbladet.

Mannen ble pågrepet hjemme onsdag i en storstilt politiaksjon der også agenter fra amerikanske FBI var til stede.

Svært dødelig Ricin er en svært potent gift som utløser symptomer som kvalme, oppkast og diaré med død innen noen dager. Puster man inn stoffet, blir åndedrettet lammet, og man blir kvalt.

Det skal ikke mer enn en dose ricinpulver på størrelse med noen få saltkorn til for å ta livet av en voksen person, og motgift mot stoffet fins ikke. Det er derfor velegnet til kjemisk krigføring og terrorisme.

Doktorstudenten skal ifølge siktelsen ha forsøkt å utpresse en tsjekkisk minister ved hjelp av ricinet på seinhøsten 2014; dersom ministeren ikke etterkom studentens krav, skulle det kjemiske våpenet spres. Forsøket var mislykket.

- Sjokkert Den omfattende etterforskningen av mannen har involvert både svensk, tsjekkisk, tysk og amerikansk politi. Så langt er det ikke avdekket at doktorstudenten har hatt terrorhensikter, men det er også uklart hvem han har solgt stoffet til.

Studenten har ikke tidligere hatt befatning med politiet og nekter straffskyld, ifølge sin forsvarer Bengt-Göran Hugosson. Advokaten opplyser at klienten er sjokkert over siktelsen, men at han samarbeider med politiet og lar seg avhøre.

- Han har sittet i ei trang celle uten toalett. Det er en svært rystende opplevelse for en person som har levd et plettfritt liv, sier Hugosson til Aftonbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram