Doku Umarov truer med nye angrep i Russland

«Det skal renne blod og tårer», sier han i et nytt videoopptak.

VIL ANGRIPE: Den tsjetsjenske terroristen Doku Umarov lover i en video at det skal komme nye angrep mot Russland.Foto: AFP / Scanpix.
VIL ANGRIPE: Den tsjetsjenske terroristen Doku Umarov lover i en video at det skal komme nye angrep mot Russland.Foto: AFP / Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov truer med nye terrorangrep mot russiske mål.
I opptaket, som ble lagt ut på det islamistiske nettstedet kavkazcenter.com søndag, tar Umarov også på seg ansvaret for terrorangrepet mot Domododevo-flyplassen for to uker siden. 37 mennesker ble drept i angrepet, skriver NTB.

Ettersøkt
Umarov er en av Russlands mest ettersøkte personer og er erklært som samfunnsfiende nummer én. Han kalles ofte for Russlands bin Laden. Han har stått bak en rekke terroraksjoner tidligere, inkludert bombene som gikk av på to metrostasjoner i Moskva våren 2010 som tok livet av 39 mennesker.

Videoopptaket viser Umarov sammen med to andre personer, alle ikledd militæruniformer, sittende foran et svart flagg påtrykket arabisk skrift og et sverd.

Blod og tårer
I opptaket sier Umarov at «undergrunnsbevegelsen i Nord-Kaukasus har sendt en bror på et spesialoppdrag i Moskva». Videre sier han at Kreml må forberede seg på et år med blod og tårer. Med to alvorlige angrep på under et år, har den russiske hovedstaden blitt utsatt for aksjoner som tidligere var mer vanlig i kaukasusområdet.

- Jeg vil ikke si at det er hundrevis av oss som vil gjennomføre angrepene. Hvis Gud vil det, vil 60 av oss bli funnet. Da vil vi se deres reaksjon, deres handlinger, og disse operasjonene vil bli gjennomført hver måned, hver uke, som Allah tillater det, sier Umarov i det 12 minutter lange videoopptaket.

Domododevo
I forrige uke meldte russiske medier at mannen som sprengte seg i luften på Domododevo-flyplassen, var identifisert som en 20 år gammel mann fra den urolige delrepublikken Ingusjetia.

Flere islamistiske opprørsgrupper i de islamdominerte delrepublikkene Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan har i årevis kjempet for et uavhengig «emirat» i Nord-Kaukasus. Umarov selv har erklært seg som «emiren av Kaukasus».