Donald Trump

Dokument: De visste det var løgn

Donald Trumps (75) egen kampanje trodde ikke på beskyldningene om valgfusk. Likevel fikk Trump-advokatene Sidney Powell og Rudy Giuliani spre konspirasjonsteorier.

FUSK: Donald Trump avbildet i januar i år utenfor Det Hvite Hus. Foto: NTB
FUSK: Donald Trump avbildet i januar i år utenfor Det Hvite Hus. Foto: NTB Vis mer
Publisert

To uker etter presidentvalget som Trump tapte mot Joe Biden i fjor, ledet Powell og Giuliani en pressekonferanse.

Konkrete anklager

Der kom de med flere beskyldninger om innblanding i valget. De snakket om innflytelse fra kommunistpenger i Venezuela, Cuba og muligens Kina. Flere andre aktører ble også blandet inn for å ha en del i konspirasjonen for å sørge for at Trump ikke ble gjenvalgt som USAs president.

Powell hevdet også at «Dominion Voting Systems», selskapet bak flere viktige delstaters forhåndsstemming-system, og «Smartmatic», som ble brukt i Los Angeles, er skapt av Venezuelas tidligere diktator Hugo Chávez.

PRESSEKONFERANSEN: Rudy Giuliani og Sidney Powell avbildet på den mye omtalte pressekonferansen. Foto: NTB
PRESSEKONFERANSEN: Rudy Giuliani og Sidney Powell avbildet på den mye omtalte pressekonferansen. Foto: NTB Vis mer

Finansmannen George Soros ble påstått å være en av lederne bak Dominion-prosjektet, og Powell argumenterte for at det var et bevis på å prøve å stjele valget fra Trump.

Dokumenter avslører

Nå viser dokumenter som New York Times har fått tilgang på, at Trumps egen kampanje på tidspunktet hadde gjort klar en pressemelding, hvor de slo fast at Powell og Giulianis anklager ikke var sanne.

Det kommer også fram at de likevel lot advokatene legge fram sine påstander.

ANGREP: Ekspresident Donald Trump går til frontalangrep på George W. Bush etter denne talen. Foto: Mandel Ngan / AFP, Evelyn Hockstein / Reuters Vis mer

Det er uklart om hvor mange som har fått lese pressemeldingen, og om Trump selv fikk se det.

Giuliani har selv fortalt i retten at han ikke har så dokumentet før pressekonferansen, skriver New York Times.

Søksmål

Dokumentet har kommet fram i forbindelse med et ærekrenkelsessøksmål reist av Dominions-sjef Eric Coomer.

- Pressemeldingen viser at Trump-kampanjen, i det minste internt, har slått fast at det ikke finnes noe bevis for konspirasjonene rundt Dominon. Likevel fortsatte Trump-kampanjen å la sine budbringere spre konspirasjonsteorier, uten å vise dem sin egen etterforskning som avslører disse teoriene som falske, skriver Coomers advokater ifølge New York Times.

Trump nektet i lang tid å erkjenne nederlag i valget. Det skjedde først i juni, men da gjentok han påstandene om valgfusk.

Også Powell og Giuliani har stått fast på sine påstander om valgfusk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer