Dokumentene som kan avsløre nye sider ved SSB-striden

De «interne nedtegnelsene» kan vise hva som ble sagt på møter mellom SSB-ledelsen og Finansdepartementet, men er så langt holdt unna offentligheten.

MÅ SVARE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen (Frp) må svare Stortinget om sin håndtering av striden i SSB. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅ SVARE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen (Frp) må svare Stortinget om sin håndtering av striden i SSB. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget sendte i går en rekke nye spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp), for å få klarhet i hennes håndtering av striden med SSB-sjef Christine Meyer.

Blant annet viser finansminister Siv Jensen til møter som har vært mellom Finansdepartementet og SSB i år, men det har bare blitt gitt ut referater fra to av dem så langt.

Dagbladet har bedt om innsyn i referater fra andre møter som er avholdt mellom departementet og SSB-ledelsen inneværende år, men er blitt forhåndsvarslet om at det trolig blir avslag fordi det er «interne nedtegnelser».

«Det er ok å be om innsyn, men flere før deg har fått avslag, nettopp fordi det er interne nedtegnelser», skrev kommunikasjonsrådgiver Kristina Storeng i departementet i en epost tidligere denne uka.

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ikke godt nok

De er heller ikke gitt ut til kontroll- og konstitusjonskomiteen fra Stortinget - som tidligere denne uka fikk en 59 sider lang redegjørelse fra finansministeren om saken.

Det skjer til tross for at finansministeren refererer til de referatløse møtene flere ganger i sin fortolkning av hendelser i SSB-striden.

Det synes ikke kontroll- og konstitusjonskomiteen er godt nok. I sine nye spørsmål til Jensen har komiteen krevd å få referater fra møtene utlevert.

- Vi ba om all relevant dokumentasjon i første spørsmålsrunde, og forventet å få disse referatene og øvrig dokumentasjon allerede da. Nå så vi oss nødt til å be spesifikt om dem, sier SV-representant Torgeir Knag Fylkesnes.

BARE TO: Bare to referater er gitt ut fra de relevante møtene som har vært mellom SSB og Finansdepartementet inneværende år. Skjermdump: Finansdepartementet.
BARE TO: Bare to referater er gitt ut fra de relevante møtene som har vært mellom SSB og Finansdepartementet inneværende år. Skjermdump: Finansdepartementet. Vis mer

I en epost til Dagbladet opplyser Finansdepartementet at det kun er halvårsrapporten og årsrapporten til SSB som de regner som en del av den skriftlige styringsdialogen.

Ikke «referater»

Departementet hevder også at det er kun disse møtene det finnes referater fra, fordi dokumentasjonen fra de øvrige møtene ikke kan kalles møtereferater.

I stedet bruker departementet begrepet interne nedtegnelser om papirene.

- Det foreligger ikke flere referater enn de vi har publisert, kun interne nedtegnelser. Vi vil svare kontroll- og konstitusjonskomiteen innen fristen i neste uke, og har ikke noen ytterligere kommentar i denne saken nå, svarer kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet i en kommentar til Dagbladet.

Omdiskutert møte

Det ene møtet som det ifølge departementet altså ikke finnes noe godkjent referat fra, fant sted 19. september.

Da skal Finansdepartementet ha vært i møte med SSBs ledelse om omorganiseringen av forskningsavdelingen.

BRÅK: Siv Jensen møter pressen i forbindelse med bråket rundt SSB og Christine Meyer. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det er prosessen rundt denne avdelingen og flytting av særlig innvandringsforskeren Erling Holmøy som er det mest betente spørsmålet i SSB-striden.

I dette møtet skal departementet, ifølge Jensens svar til Stortinget denne uka, ha utdypet sin bekymring for at nøkkelpersoner og viktige statistikkmodeller ble skilt fra hverandre.

På tross av advarslene som skal ha blitt gitt i dette møtet, valgte Meyer likevel å starte implementeringen av endringer i forskningsavdelingen bare noen uker senere.

Overfor VG har både Meyer og en annen SSB-ansatt som var på møtet bedyret at de ikke fikk noen beskjed om å stoppe omorganiseringen i møtet, og sagt at de oppfattet det som et vanlig drøftelsesmøte.

Derfor kan notater fra dette møtet være med å kaste lys over hvilke signaler som ble sendt til Meyer om organiseringen, slik politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet også har tatt til orde for.

Dagbladet har foreløpig ikke fått svar på søknad om innsyn i nedtegnelsene fra dette møtet, mens VG skriver at de har fått avslag på søknad om innsyn.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer