Dokumenter funnet under flagermusskitt og leire viser massedrap

Politimenn var med i dødsskvadroner.

HEMMELIG ARKIV: Disse dokumentene fra borgerkrigperioden er fortsatt ikke gått gjennom. Foto: REUTERS/Daniel LeClair/Scanpix
HEMMELIG ARKIV: Disse dokumentene fra borgerkrigperioden er fortsatt ikke gått gjennom. Foto: REUTERS/Daniel LeClair/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Over 200 000 personer ble drept i løpet av den 34 år lange borgerkrigen i Guatemala.

Selv om det er litt over tolv år siden borgerkrigen ble avsluttet med en fredsavtale, kommer det fortsatt nye opplysninger om brutaliteten til det gamle regimet.

Denne uka presenterte Sergio Morales, ombudsmann for regjeringen i landet, en rapport basert på 12 millioner dokumenter fra borgerkrigperioden som ble funnet for fire år siden, skriver Reuters.

Funnet under flaggermusskitt

Ifølge nyhetsbyrået fant menneskerettighets-aktivister store mengder dokumenter i de nedlagte lokalene til bombeenheten i 2005 i Guatemala by.

Dokumentene ble funnet fordi naboene var bekymret for at det var lagret eksplosiver i bygget. I stedet fant aktivistene dokumenter, delvis skjult under leire og flaggermusskitt.

Dokumentene forteller blant annet om drap utført av regimevennlige politimenn på studenter og opposisjonelle. I alt er det blitt funnet omtrent 80 millioner dokumenter. 12 millioner av dem er renset og systematisert.

- Vi må få vite sannheten. Ikke fordi vi søker hevn, men fordi vi ikke må gjenta feilene som er gjort av oss selv og andre, sa visepresident Rafael Espada da rapporten ble lagt fram.

Menneskerettsaktivister håper at informasjonen fra de hemmelige arkivene kan sette i gang en rettsprosess mot flere hundre politimenn som blir beskyldt for å være involvert i massedrapene under borgerkrigen.

- Var med i dødsskvadroner

To tidligere politimenn ble tidligere denne måneden siktet for å ha vært en del av de såkalte dødsskvadronene, basert på informasjonen i dokumentene.

Tidligere denne uka ble det for øvrig klart at det myndighetene antar er en massegrav som kan inneholde 1000 lik skal åpnes.

RENSER DOKUMENTENE: Menneskerettighetsaktivister har gjennomgått 12 millioner av dokumentene. Det antas at de fortsatt har 68 millioner dokumenter å rense og systematisere.  Foto: AFP PHOTO/Eitan Abramovich
RENSER DOKUMENTENE: Menneskerettighetsaktivister har gjennomgått 12 millioner av dokumentene. Det antas at de fortsatt har 68 millioner dokumenter å rense og systematisere. Foto: AFP PHOTO/Eitan Abramovich Vis mer

Likene skal være ofre for hæren og politiet fra de mest voldelige årene i konflikten.

- Dette er folk som først ble avhørt og så trolig torturert. Hvis de visste litt, ble de drept med en gang. Hvis de visste mye, ble de holdt i tre til seks måneder først, sier menneskerettighetsaktivisten Fredy Peccerelli til Reuters.

En FN-støttet granskningskommisjon har konkludert med at militæret stod bak omtrent 80 prosent av drapene som ble utført under borgerkrigen.

POLITIDOKUMENTER: Dokumentene stammer fra borgerkrigperioden før fredsavtalen i 1996. Foto: AFP PHOTO/Eitan Abramovich/Scanpix
POLITIDOKUMENTER: Dokumentene stammer fra borgerkrigperioden før fredsavtalen i 1996. Foto: AFP PHOTO/Eitan Abramovich/Scanpix Vis mer
SKAL ÅPNE ARKIVENE: Etterlatte etter drapene kan nå forsøke å finne ut hva som skjedde under borgerkrigen, da arkivene skal gjøres tilgjengelig. Foto: REUTERS/Daniel LeClair/Scanpix
SKAL ÅPNE ARKIVENE: Etterlatte etter drapene kan nå forsøke å finne ut hva som skjedde under borgerkrigen, da arkivene skal gjøres tilgjengelig. Foto: REUTERS/Daniel LeClair/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer