Dokumenterer familievold med sjokk-bilder

Sara Lewkowicz håper bildene av Maggie (19) som mishandles av kjæresten vil åpne folks øyne for den skjulte familievolden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildene av Shane (31) som tar kvelertak og kaster den 19-årige kjæresten Maggie rundt i rommet mens den to år gamle datteren hennes ser på, har rystet leserne av det amerikanske nyhetsmagasinet Times nettutgave.

Det er også hensikten.

Bør bli sinte - Dette er virkeligheten for mange kvinner, menn og barn over hele verden. Det er slik det er, og det er noe folk burde bli sinte for å se, sier fotografen, Sara Lewkowicz, til Dagbladet.

Ved å publisere bildene, som ble tatt i Ohio i november, håper hun å få folk til å engasjere seg mot den som regel skjulte familievolden.

- Jeg håper at folk vil fokusere på bildene og saken, og at de vil bli inspirert til å bry seg, sier hun.

Det har hun allerede oppnådd, men ikke bare på den måten hun hadde ønsket.

Angrepet Lewkowicz' billedreportasje hvor hun fulgte paret over flere måneder, skulle dokumentere hvor vanskelig det er å slippe ut fra fengsel og finne en plass i det åpne samfunnet.

Så tok virkeligheten overhånd.

En kveld på byen endte med en sjalusi-krangel.  Tilbake i leiligheten som paret lånte av en venn, gikk den fra før hardt kriminelt belastede Shane fysisk til angrep på Maggie.

I basketaket greide Lewkowicz å fiske mobiltelefonen sin, som Shane hadde lånt, ut av lomma hans. Hun ga dem til en venn av paret som var til stede, og ba henne ringe politiet.

Voldsomme bilder Så begynte Lewkowicz å fotografere.

- Jeg handlet automatisk. Først sikre at politiet kom, og så dokumentere det, sier hun til Dagbladet.

Bildene hun tok, er voldsomme. De viser en aggressiv, skrikende Shane, en redd og fortvilet Maggie - og hennes to år gamle datter Memphis. På et av bildene klynger Memphis seg til moren som blir mishandlet.

Det ender med at politiet kommer til stedet og rydder opp, mens Sara Lewkowicz fortsetter å ta bilder.

- Kunne provosert I etterkant har mange av de til nå drøyt 1800 nettkommentarene på Times nettsted kritisert Sara Lewkowicz fordi hun ikke gikk mellom. Det svarer hun på med et spørsmål:

- Ville du ha prøvd å stoppe ham, hvis du var en liten kvinne?

Selv tror hun at det tvert imot kunne ha provosert Shane, og gjort situasjonen farligere.

Hun legger også vekt på at hun ved å ta bilder skaffet Maggie dokumentasjon som medvirket til å sende Shane i fengsel.
- Maggie har sagt mange ganger at «du gjorde det rette», sier Lewkowicz.

- Vil ikke konfronteres Noe av kritikken kan også skyldes at Time først utelot at Lewkowicz fisket mobilen ut av lomma til Shane og fikk noen til å ringe politiet, men selv tror Lewkowicz at mye av den egentlig handler om noe annet.

- Jeg tror ikke folk har lyst til å tenke på slike vonde ting. Hvis de har et komfortabelt liv, vil de ikke bli konfrontert med noe som viser den privilegerte situasjonen deres, eller med at de enten må gjøre noe eller late som det ikke skjer. Men det er ikke min jobb å la folk få tro at verden alltid er et bra sted, sier hun til Dagbladet.

Den tapre jenta Den som har imponert henne mest, er den lille jenta, som stamper i gulvet i protest, og klamrer seg til moren mens hun ber voldsmannen holde opp.

- Jeg håper at Maggie vil bruke bildene mine til å fortelle den lille jenta at hun var utrolig tapper. Den samme kvinnen som ringte politiet prøvde å få henne ut av rommet, men uansett hva hun gjorde, kom Memphis tilbake til mor. Det at hun viste slikt mot, er helt bemerkelsesverdig.

Sårbar Arbeidet med bildeserien har lært Lewkowicz noe om dynamikken ved familievold. Den utvikler seg over tid, og begynner gjerne med en følelsesmessig manipulering hvor båndene til andre familiemedlemmer gradvis kuttes.

- De begynte å gå ut i august, og hun hadde nettopp blitt separert fra sin mann, og jeg tror han ventet på et øyeblikk da hun var sårbar, sier Sara Lewkowicz.

I november skjedde voldsepisoden.
Senere har Maggie funnet tilbake til faren til de to barna Memphis og Kayden, og prøver nå å reparere familien og livet sitt.

- Tenk igjen Nå håper Lewkowicz at bildeserien hennes kan bli til hjelp for folk som ser den.

- Den kan vise at du ikke bør være sammen med en mann som mishandler deg. Jeg håper at det finnes en misbrukt kvinne der ute som bildene får til å tenke gjennom sin situasjon, og en mann som vil tenke gjennom én gang til om vold virkelig er en måte å løse den konflikten han er oppe i, sier Sara Lewkowicz.

Fotograf Sara Naomi Lewkowicz setter fokus på, og dokumenterer, et viktig samfunnsproblem med sin bildeserie. Bildene er allerede publisert i det amerikanske magasinet TIME sin nettutgave. Dagbladet har valgt å publisere deler av serien, men vi publiserer ikke bilder der barna blir identifisert.

Les Andreas Wieses kommentar om den sterke bildedokumentaren og journalistikkens grenseland!

Shane (31) har tilbragt mye av livet bak murene. Tatoveringene i ansiktet og rullebladet gjør jobbjakten svært vanskelig. Da han ble løslatt sist, bestemte han seg for å ta seg sammen. Foto: Sara Lewkowicz
Shane ønsker å gjøre 11 år yngre Maggie del av hans nye og bedre tilværelse. Maggie er søsterens nabo, og har to barn. Foto: Sara Lewkowicz
Shane ringte Maggie hver dag fra fengselet, og da han slapp ut, begynte de å date. På utsiden prøver han å bygge en ny karriere som vokalist i et kristent rockeband mens han forsørger sin nye familie. Foto: Sara Lewkowicz
Shane og Maggie flørter i sofaen menst sønnen (4) sover i hjørnet. Foto: Sara Lewkowicz
Shane og 4-åringen har et anstrengt forhold, der Shane forsøker å innta en sterk farsrolle, mens 4-åringen motsetter seg autoriteten til en mann han vet ikke er sin far. Foto: Sara Lewkowicz
Maggie og Shane tar en sjelden tur på byen, hvor de synger karaoke på den lokale puben. Foto: Sara Lewkowicz
Etter byturen er Maggie sjalu fordi en annen dame flørtet med Shane. Vel hjemme får Shane et raseriutbrudd fordi Maggie har «forlatt ham» i baren og reist hjem med hans venn. Foto: Sara Lewkowicz
Maggie ber Shane forlate huset før han vekker barna, men Shane blir bare mer rasende og beskylder vennen for å ha forsøkt seg på henne. Foto: Sara Lewkowicz
Shane tar tak i Maggie og hiver henne inn på kjøkkenet i det hun forsøker å løpe ut av rommet. Shane tar kvelertak og tilbyr juling på kjøkkenet tur ned i kjelleren for å snakke alene. Foto: Sara Lewkowicz
Jenta på to er vitne til store deler av basketaket, og løper til for å beskytte sin mor. Hun skriker og stamper med foten. Foto: Sara Lewkowicz
Halv ett om natta kommer politiet etter å ha blitt oppringt av en beboer i huset (t.v).
Shane gir toåringen en farvelklem før han arresteres. Han insisterer på at han ikke er en slem person, men bare hindret Maggie i å kjøre av gårde med ungene i alkoholpåvirket tilstand. Foto: Sara Lewkowicz
Politikvinnen dokumenterer blåmerkene etter kvelertaket og basketaket på kjøkkenet. - Du vet han aldri vil slutte? De slutter aldri. De slutter vanligvis når de dreper deg, sier politibetjenten til Maggie: Foto: Sara Lewkowicz
Shane trygler Maggie om å ikke la politiet arrestere ham. - Jeg elsker deg, ikke la dem ta meg. Fortell dem at jeg ikke gjorde dette. Foto: Sara Lewkowicz
STERKE BILDER: Bildene fotograf Sara Naomi Lewkowicz har tatt vekker sterk oppsikt verden over. 
Foto: Melissa Golden.
STERKE BILDER: Bildene fotograf Sara Naomi Lewkowicz har tatt vekker sterk oppsikt verden over. Foto: Melissa Golden. Vis mer