Dolker Jens på nytt

I et oppsiktsvekkende intervju med TV2 i kveld tar Ap-leder Thorbjørn Jagland et bittert oppgjør med arvtakeren Jens Stoltenberg. Jagland sier han ville vunnet en maktkamp med Stoltenberg på landsmøtet dersom han ikke hadde trukket seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner partiet, jeg er sikker på at jeg ville blitt gjenvalgt, sier Jagland i TV2-intervjuet, som er del av et større program om Ap's vekst og fall som sendes i kveld.

Jagland viser til at mens Ap fikk 35 prosent i 1997 med ham i front, fikk Ap bare 25 prosent da «den store kommunikatoren var brakt inn i bildet».

Selv kan ikke Jagland forstå at noen mener dette er et nytt, bittert dolkestøt mot nestleder og påtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg. Tvert imot:

- Nei, jeg mener heller at jeg hjelper Jens ved å si dette. Han fikk jo en byrde han ikke kunne bære. Han var redd for de voldsomme forventningene som ble stilt til ham da han tok over. Det var en stor byrde for ham. Derfor må det være en hjelp at jeg sier det jeg gjør. Min kritikk går mot media og partiorganisasjonen, som trodde partiets problemer ble løst dersom de fikk en bedre kommunikator, sier Jagland til Dagbladet.

- Sier sannheten

Han forstår ikke hvorfor han igjen skaper overskrifter.

- Det jeg sier er rene selvfølgeligheter, bare en oppsummering av det alle nå bør se: Vi ble fortalt at Ap hadde et kommunikasjonsproblem. Vi gjorde noe med det. VG fortalte oss at vi ville få 400000 flere velgere hvis vi skiftet leder. Både Jens og jeg visste at problemet var politisk. Jeg trakk meg som statsministerkandidat og frontfigur fordi situasjonen ble umulig. Jeg hadde ikke noe å stå imot med lenger, sier Jagland om bråket i partiet vinteren 2000 som førte til at han trakk seg om parlamentarisk leder og statsministerkandidat.

Vil hjelpe Ap

- Du sier at Jens fikk 25 prosent, mens du fikk 35 prosent. Men du var jo leder i fjor, da Ap fikk 25 prosent, og Stoltenberg var med i partiledelsen da Ap fikk 35 prosent.

- Ja, det er jo nettopp det jeg peker på. Det ble ikke bedre selv om man gjorde noe med det såkalte kommunikasjonsproblemet. Jeg ble framstilt som en elendig kommunikator, men jeg fikk 35 prosent. Det er dette vi må lære av.

- Kan du ikke forstå at mange opplever dette som et bittert oppgjør som rammer din nestleder og etterfølger i ei tid som allerede er preget av krise og intern strid i Ap?

- Nei, det kan jeg ikke forstå. Jeg forstår at den politiske kulturen vi har fått her i landet, har gjort det slik at det er umulig å komme med rene fakta, og at man ikke skal lære av sine feil. Jeg er klar over at noen står klar til å bruke alt mot meg. Men det gidder jeg ikke å bry meg om lenger, sier Jagland før han fortsetter:

- Hvorfor skal jeg få problemene hver gang jeg sier sannheten? Og kan noen fortelle meg at jeg ikke har sagt dette før? Jeg kan overhodet ikke se at sannheten kan gjøre situasjonen verre for partiet, sier Jagland, som også trakk seg som lederkandidat etter maktkampen med Stoltenberg og sykefravær i vinter.

- Er du bitter?

- Nei, overhodet ikke. Jeg vil hjelpe mitt parti til å se de reelle utfordringene vi har. Kommunikasjon er viktig, men det er tross alt politikken folk stemmer på. Den har jeg som leder vært ansvarlig for, det skyver jeg ikke over på andre. Men det er politikken vi må ha fokus på, særlig nå fram mot landsmøtet, sier Jagland.

Jens Stoltenberg ønsket ikke å kommentere TV2-intervjuet i går kveld, men åpner for at han kan gjøre det etter å ha sett hele programmet i kveld.

SEIERSSIKKER: Thorbjørn Jagland viser til at mens Ap fikk 35 prosent i 1997 med ham i front, fikk Ap bare 25 prosent da «den store kommunikatoren» (Jens Stoltenberg, red.anm.) var brakt inn i bildet.