Dolker Milosevic i ryggen?

Etter seks år på rømmen vil Radovan Karadzic - en av Europas mest ettersøkte krigsforbryter - trolig overgi seg for å vitne mot Milosevic. Dermed varsler en av Milosevics nærmeste allierte at han er villig til å dolke ekspresidenten i ryggen for å berge seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet kommer samtidig med at Bosnias statsminister lover å utlevere krigsforbryteren. Når også Serbia har lagt seg på denne linjen, har Karadzic med ett ingen rømningsveier igjen.

Den tidligere bosniaserbiske presidenten Radovan Karadzic ble i 1995 tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten begått under den tre år lange Bosnia-krigen på 90-tallet. Siden den gang har han levd i skjul i Republika Srpska, den serbiske delen av Bosnia. Nå skal han være villig til å vitne mot sin nære allierte, Slobodan Milosevic, i bytte mot en mildere dom for egne krigsforbrytelser, melder nyhetsbyrået AP.

Srebrenica

1995: Serbiske styrker bomber Srebrenica i fem dager til ende. De som forsøker å unnslippe, blir drept for fote. Kolonner med flyktninger busses bort til slaktemarker i Øst-Bosnia og henrettes. Mer enn 7500 bosniske muslimer forsvant i løpet av den verste massakren siden den annen verdenskrig. Radovan Karadzic var øverste politiske leder under Srebrenica-massakren. Nå varsler en kilde nær Karadzic at han vil stå til ansvar for sine handlinger i krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia.

Pengelens

Det er ikke anger som plager Karadzic. Den 56 år gamle psykiateren ble president i Bosnia-Hercegovina i 1990, og tre år med korrupt styre gjorde ham velholden. Men mange år på flukt har tappet beholdningen. En av hans nærmeste medarbeidere fortalte i går at Karadzic er blakk og innser at hans dager på rømmen er talte. I tillegg skal flere av livvaktene hans ha forlatt ham, melder nyhetsbyrået AP.

De siste to årene skal Karadzic ha brukt til å samle inn dokumentasjon som gir Milosevic ansvaret for de bosniske grusomhetene, sier den anonyme kilden til AP. Kilden sier videre at Karadzic ved å samarbeide håper på mildere straff.

I forkledning

Sjefanklager Carla Del Ponte har tidligere karakterisert det som skandaløst at domstolens mest ettersøkte mann ennå ikke er pågrepet. NATO sier de ikke har klart å spore ham opp. Det er antakelig i fjellområdene i Øst-Bosnia, nær landsbyen Foca, at Karadzic har sitt skjulested. For ikke å bli gjenkjent skal han ha barbert av seg alt håret og spart til langt skjegg, melder BBC. I tillegg går han kledd som en serbisk prest, i svart kjortel. I ny og frommere utgave skal han ha klart å avlegge familien jevnlige besøk, og også ved en anledning ha sneket seg usett inn i Sarajevo på kafébesøk.

<B>ETTERSØKT:</B> En plakat på ei butikkdør i Sarajevo viser en oversikt over krigsforbryterdomstolens tre mest ettersøkte menn.