Dolkes trolig av Orkla-flertall

Det er trolig flertall i Orkla-styret for å sparke konsernsjef Jens P. Heyerdahl. Styremedlem Christen Sveaas presser på for å få fortgang i prosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet sitter på intern informasjon fra styremøter i Orkla etter inngående kontakt med en rekke styremedlemmer de siste dagene. Tendensen er klar: To fraksjoner er i ferd med å utkrystallisere seg.

I øyeblikket ser det ut til å være et 5- 4 flertall for å kaste konsernets mangeårige toppsjef.

Viser granskingen av Heyerdahl at han har brutt loven på det minste lille punkt, blir flertallet 9- 0.

Dette mener de

Slik beskrives styremedlemmenes holdning til Heyerdahl overfor Dagbladet:

Finn A. Hvistendahl: Styreformannen svinger fra Christen Sveaas' aggressive kast-Heyerdahl-linje til en noe mer forsonende stil. Forsøkte å få til et ekstraordinært styremøte på søndag for å vurdere - og antakelig kaste - konsernsjefen.

Christen Sveaas: Finansmannen arbeider systematisk og målbevisst for å bli kvitt Jens P.

Frode Alhaug: Konsernsjefen i Moelven har så langt skapt et inntrykk av å være nøytral, men heller antakelig i samme retning som styreformannen og Sveaas. Likevel er mange spente på hva han kommer til å konkludere med.

Svein S. Jacobsen: Den tidligere Tomra-sjefen har i utgangspunktet vært enig med Sveaas, men skal ha gitt uttrykk for et noe mer nyansert syn etter hvert. Vil trolig uansett stemme for å kaste Heyerdahl, dersom et mistillitsforslag fremmes.

Kjell Almskog: Kværners konsernsjef føler sannsynligvis at alt bråket rundt selskapet og Heyerdahl er så kraftig, at Orkla er tjent med at konsernsjefen går.

Bjørn Savén: Den administrerende direktøren i Industri Kapital støtter Heyerdahl.

Jonny Bengtsson: Klubblederen i Procordia Food støtter Heyerdahl.

Arvid Strand: Tillitsvalgt i Ringnes med full støtte til Heyerdahl.

Stein Stugu: Konserntillitsvalgt i Orkla. Støtter Heyerdahl.

Det kreves ordinært flertall og minimum 50 prosent oppmøte i styret for å sparke konsernsjefen. Neste ordinære styremøte er berammet til 29. november. Saklista er ikke klar, men at Heyerdahls posisjon iallfall vil bli drøftet, er sikkert.

Granskingsrapporten som besegler Heyerdahls skjebne skal etter planen være klar før 15. desember.

Sirkus Sveaas

Å delta på styremøter i Orkla etter Christen Sveaas' inntreden blir av enkelte betegnet som «helt sprøtt». Et styremedlem sier han aldri har opplevd så mye, og samtidig fått gjort så lite, som de siste månedene i Orkla.

Styremedlem og tillitsvalgt Arvid Strand sier det slik:

- Situasjonen er tragikomisk. Egentlig skulle vi jobbet med selskapets strategi nå. Debatten om Heyerdahl var vi enige om å legge død inntil granskingsrapporten foreligger. I stedet opplever vi et sirkus som ikke hører hjemme i et av Norges største konsern.

Den offisielle sirkusdirektøren er Finn A. Hvistendahl, men det er akrobaten Christen Sveaas som kjører showet.

- Det er direkte toskete mye av det som nå skjer i og rundt Orkla, sukker Arvid Strand oppgitt.

Dagbladet har ikke lyktes i å få Jens P. Heyerdahl i tale.

TRUET: Jens P. Heyerdahl har neppe spilt sitt siste kort i maktkampen om Orkla, selv om han antakelig har styret mot seg.