Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dolkesjø» i Aust-Agder Frp - krav om 13 nye eksklusjoner

Fylkesstyremedlem: - Nå rakner partiet her. Omkamp om listetopp til stortingsvalget.

I STRIDENS SENTRUM:  Ingebjørg Amanda Godskesen kjemper for en tredje periode på Stortinget for Aust-Agder, som hun ikke vil slå sammen med Vest-Agder. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
I STRIDENS SENTRUM:  Ingebjørg Amanda Godskesen kjemper for en tredje periode på Stortinget for Aust-Agder, som hun ikke vil slå sammen med Vest-Agder. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ekskluderte fylkesstyret i Aust-Agder Fremskrittsparti to sentrale medlemmer etter flere ukers opprivende, intern strid om sammenslåing av de to Agder-fylkene og om hvem som skal toppe lista til høstens stortingsvalg.

Leder i fylkets største lokallag, Bjørnar Solvei i Arendal Frp, og Ingart Blikra har to ukers frist til anke eksklusjonen inn for sentralstyret i Frp.

Det sier begge at de skal gjøre.

Men allerede tirsdag 31. januar fortsetter «Dolkesjø-prosessen» i Aust-Agder Frp.

NRK melder at forslag om eksklusjoner av 13 ytterligere partimedlemmer da skal behandles på et ekstraordinært fylkesstyremøte.

Blant de 13 nye eksklusjonskandidatene, er politisk nestleder i Aust-Agder Frp, Chim A. Kjølner.

Det var etter det landsmøtet på Bolkesjø i 1994 med opprivende interne stridigheter at begrepet «Dolkesjø» oppsto i Fremskrittspartiet.

EKSKLUDERT - OG ANKER: Ingart Blikra (til venstre) og leder i Arendal Frp, Bjørnar Solvei, ble ekskludert i går kveld. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
EKSKLUDERT - OG ANKER: Ingart Blikra (til venstre) og leder i Arendal Frp, Bjørnar Solvei, ble ekskludert i går kveld. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland. Vis mer

Også fylkeslederen

Etter de to eksklusjonene i går kveld , kom to ulike partigrupperinger med de nye kravene om eksklusjoner - blant dem fylkesleder Peter A. Busch og fylkesstyremedlem Odd Gunnar Tveit i tillegg til Kjølner.

- Nå rakner partiet i Aust-Agder, sier Tveit til NRK.

Han adresserer konflikten direkte til den nominasjonskampen foran høstens stortingsvalg.

Ingebjørg Godskesen (59) har vært Aust-Agder Frps representant på Stortinget siden 2009, nå som medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen.

På nominasjonsmøtet 10. desember i fjor ble Godskesen vraket fra listetoppen til en tredje periode. med 25 - 21 i stemmeovervekt til Åshild Bruun-Gundersen (30).

Den nye kandidaten har frontet et forslag om å slå sammen Aust-Agder og Vest-Agder til et fylke.

Det er Godskesen i mot, og striden mellom de to fløyene eskalerte fram mot nominasjonsmøtet.

Omkamp 11. februar

I ettertid er det imidlertid berammet nytt nominasjonsmøte og omkamp om listetoppen 11. februar.

For å roe gemyttene ble Frp’s organisasjonsutvalg sentralt sendt til Sørlandet i januar, anført av stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (leder) og fylkesleder i Hordaland Gustav Bahus (nestleder).

En rekke lokallag deltok på dialogmøtet, det samme gjorde Åshild Bruun-Gundersen.

Motkandidat Ingebjørg Godskesen kunne ikke være tilstede fordi hun var på oppdrag i Tyrkia, utnevnt av Europarådet som rapportør for oppfølging av menneskerettigheter.

- Hjelp fra Erdogan

IKKE MEDLEM: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (til høyre) har også vært brakt inn i de interne stridighetene i Aust-Agder Frp. Her på statsbesøk i Madagaskar onsdag sammen med verten, president Hery Rajaonarimampianina. Foto: Binnur Ege Gurun, Anadolu Agency/NTB Scanpix.
IKKE MEDLEM: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (til høyre) har også vært brakt inn i de interne stridighetene i Aust-Agder Frp. Her på statsbesøk i Madagaskar onsdag sammen med verten, president Hery Rajaonarimampianina. Foto: Binnur Ege Gurun, Anadolu Agency/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge Dagbladets kilder vakte det stor oppsikt da Terje Stalleland, gruppeleder i Grimstad Frp, tok til orde for at hovedproblemet var fylkets stortingsrepresentant gjennom to perioder, Ingebjørg Godskesen:

- Hvis ikke Erdogan hjelper oss, så kommer hun vel hjem igjen, skal Stalleland ha uttalt til latter fra flere av de frammøtte.

Blant dem som lo var Godskesens stortingskollega Helge Andre Njåstad, som har beklaget reaksjonen med at det «ikke var noen hånlatter».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media