SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne VedlogVis mer Vis mer

- Dolket i ryggen av partifeller

Per Sandberg mener norske medier har begått karakterdrap på kjæresten. Han anklager partikolleger for ondskap og fordommer, og hevder at partifeller har dolket ham i ryggen.

ARENDAL (Dagbladet): Mandag gikk Per Sandberg av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet. Nå tar han et kraftig oppgjør med sine partikolleger.

- Jeg er dolket i ryggen av partifeller, sier Sandberg til Dagbladet.

Men verken Per Sandberg eller kjæresten Bahareh Letnes vil navngi partikolleger som de mener har trukket i tråder og gjort det de kan for å ødelegge for paret.

- Vi kommer til å skrive ei bok, da vil sannheten komme fram. Jeg har gjort noen feil, og de beklager jeg. Jeg skulle selvfølgelig ikke tatt med telefonen til Iran.

Ondskap og fordommer

- Både jeg og Bahareh er utenfor «mainstream». Jeg var nestleder i Frp og statsråd. Hun er innvandrer fra Iran. Og det er en aldersforskjell mellom oss, som mange har hengt seg opp i.

- Men jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at det var så mye ondskap og fordommer i det norske folk. Og i hvert fall ikke hos NRK, TV 2 og andre medier.

- Hva mener du?

SNAKKER UT: Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møtte Dagbladet tirsdag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog
SNAKKER UT: Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møtte Dagbladet tirsdag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det er i flere uker systematisk spredd løgn og grove usanne påstander om oss. Seinest i dag. Mediene skjuler seg bak «sikre kilder» og anonyme toppdiplomater. Totalt ubrukelige og tidligere pensjonerte etterretningsoffiserer og etterretningssjefer som uttaler seg om ting de ikke har greie på.

- Jeg er langt ifra ekspert på Iran. Men det er det ingen andre av de såkalte ekspertene som er heller.

- Ekte kjærlighet

Bahareh Letnes (28) forteller til Dagbladet at det er ekte kjærlighet mellom henne og Per Sandberg (58).

- Jeg vil gjerne gifte meg med Per. Dersom han forblir den samme mannen som han er nå. Mange menn forandrer seg etter at de får kjæreste, sier Bahareh Letnes.

Per Sandberg rister oppgitt på hodet når han får spørsmål om han har fridd.

VIL GIFTE SEG: - Jeg vil gjerne gifte meg med Per. Dersom han forblir den samme mannen som han er nå, sier Bahareh Letnes til Dagbladet. Per Sandberg rister oppgitt på hodet på spørsmål om han har fridd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL GIFTE SEG: - Jeg vil gjerne gifte meg med Per. Dersom han forblir den samme mannen som han er nå, sier Bahareh Letnes til Dagbladet. Per Sandberg rister oppgitt på hodet på spørsmål om han har fridd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har registrert at det blir spekulert om det også. Jeg er midt opp i en skilsmisse. Utover det, er jeg glad for at Bahareh sier hun vil gifte seg med meg, sier den tidligere topp-politikeren.

- Bahareh Letnes, du har blitt oppfattet dit hen at du forsvarer pisking?

- Det er en misforståelse, jeg er selvfølgelig mot pisking. Men jeg er for strengere straffer for kriminelle. Straffene i Norge er etter min mening for lave. Seksualforbrytere og de som dreper bør straffes mye hardere sier Bahareh Letnes.

Hun får umiddelbart støtte av Per Sandberg som også mener straffenivået i Norge er for lavt.

- Ikke iransk agent

På spørsmål om hun er en moderne Mata Hari, som er sendt ut av iranske myndigheter for å lure Per Sandberg i en felle, blir hun oppgitt og nesten litt sint:

ALVOR: Per Sandberg og Bahareh Letnes sier de skal skrive bok om sin historie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALVOR: Per Sandberg og Bahareh Letnes sier de skal skrive bok om sin historie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ingen kontakt med iranske myndigheter, eller etterretningsmyndigheter. Jeg er ingen agent. Men som iraner i Norge ønsker jeg å jobbe for at vi skal forstå hverandre, og bygge bruer over kulturer.

Per Sandberg fnyser av at han av enkelte nå blir oppfattet som en forsvarer av det iranske regimet.

- Jeg er glad i det iranske folk, i kulturen og naturen. Jeg har aldri forsvart diktaturet, sier den tidligere fiskeriministeren.

-Et paradoks

Selv om Per Sandberg er svært kritisk til enkelte sentrale partifolk i Fremskrittspartiet, understreker han det gode forholdet han har både til statsminister Erna Solberg og partileder Siv Jensen.

- Det er et paradoks at jeg som fremmer Frp-politikk, får kritikk av nettopp Frp-ere. Det jeg har gjort, er å fremme iransk kultur i Norge, og norsk demokrati i Iran. Dette ville sannsynligvis bidra til mindre innvandring slik Frp ønsker, sier Bahareh Letnes.

Per Sandberg ønsker ikke å bidra til en offentlig skittentøyvask, vedrørende hans skilsmisse.

- Min skilsmisse er privat. Ingen andre enn min ekskone, meg og min familie, har noe med den å gjøre. Det håper og forventer jeg at mediene og det norsk folk forstår, sier Per Sandberg.

Privatlivet

- Men det har ikke manglet på forsøk fra utrolig mange journalister, partikolleger og andre som har forsøkt å bruke mitt ekteskapsbrudd i denne saken, sier Per Sandberg.

Boka som Sandberg og Letnes har begynt å jobbe med, kan komme i løpet av noen få måneder.

Sandberg sier at han ikke vil spare noen. Da vil sannheten komme fram.

- Hvem er det som har noe å frykte?

- Så fordomsfulle som disse menneskene er, har de ikke evne til verken å frykte eller skjemmes.

Etter at Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møtte Dagbladet i Arendal, skal de være gjester i Gambit Hill + Knowltons forspill til kveldens partilederdebatt.

Deretter vil Sandberg og Letnes etter planen møte pressen.

- Vi får hjelp av advokater, og vil saumfare mediedekningen. Verken Bahareh eller jeg utelukker rettslig skritt mot flere medier, sier Per Sandberg.