- Dolket i ryggen

BLINDERN (Dagbladet): - Jeg synes vi blir dolket i ryggen av sentrale politikere og en viktig person som Kripos-sjef Arne Huuse, sier statsviterstudenten Kamil A. Azhar. Legestudenten Awais M. Ahmad mener nordmenn bør reagere på utspillene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Representerer Frp's Per Sandberg, Kripos-sjef Arne Huuse og Senterpartiets Odd Roger Enoksen det norske synet? spør Ahmad, som Dagbladet møter sammen med medstudentene Kamil A. Azhar og Maria Saleh på Universitetet i Oslo. Han er skuffet og sint over at maktpersonene tyr til en politisk retorikk han mener er feil.

Alle er enige i at mord ikke på noen måte kan forsvares, men både Ahmad og Azhar føler seg sterkt berørt av debatten, som de forventer vil rulle i dagevis. Maria mener jenter slipper lettere unna.

Utfordrer Frp-politikken

- Fire gale personer har begått en kriminell handling, og så får vi hele «Innvandringstan» i hodet igjen. Hvis Ola nordmann stikker ned og dreper en person, er det ikke den norske kulturen og hele Norge som har skylda, sier Ahmad.

- Når Sandberg sier det ikke er noen kultur for å stikke folk ned med kniv i Norge og at det er noe som kommer utenfra, vil jeg si det er tull, utfordrer Azhar, som er nyvalgt leder av Norsk Studentunion.

- Ni av elleve knivdrap i fjor ble begått av etnisk norske personer. I tillegg er 50 prosent av kriminaliteten gjort i alkoholrus. Jeg ville like å se at Frp er like kritisk til alkoholpolitikk som til innvandringspolitikk, sier Azhar.

En plikt å hjelpe

- En drittsekk er en drittsekk uansett bakgrunn, sier Maria, som nekter å få klistret på seg merkelappen innvandrer fordi foreldrene er fra Pakistan.

- De som begikk ugjerningen i Moss kan ikke unnskyldes, men jeg synes det ser ut som de fleste drapsmenn med utenlandsk bakgrunn er folk fra krigsherjede land. Det er vår plikt i Norge å gi disse menneskene psykologisk hjelp når de slippes inn i landet. Bare bevisst forebyggende arbeid kan forhindre slike ting, sier hun.

Stort engasjement

- Integrering må skje slik at alle får noe ut av det. Ingen vil gi slipp på sin kultur til fordel for en annen, men alle kan følge landets lover og regler og leve fredelig sammen, sier Ahmad.

- All debatten nå om problemene vi skaper får all plass i media. Vi blir så små og får så liten stemme. Vårt samfunnsengasjement kommer lite fram. Som for eksempel at vi nylig hadde et stort motivasjonsseminar arrangert av Pakistansk studentersamfunn. Målet er å motivere til høyere utdannelse. 800 deltok. Vi ønsker oss en vanlig stemme i norsk virkelighet. Jeg vil like gjerne uttale meg om kollektivtrafikken i Oslo som om rasisme, sier Kamil A. Azhar.

FORARGET: - Er vi problemet? sprø studentene med pakistansk bakgrunn - Awais M. Ahmad, Kamil A. Azhar og Maria Saleh, etter utfall fra Frps Per Sandberg.