Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dolket i ryggen

Kjell Ingolf Ropstad hadde håp om å endre abortloven da han førte KrF inn i regjering med Frp. 17 måneder senere har Siv Jensen og Frp påført KrF og Ropstad et sviende nederlag i selve hjertesaken.

NEDERLAG FOR KRF: Tapte fire av fire saker i det historiske vedtaket. Video: Stortinget Bilde: Bjørn Langsem Dagbladet Vis mer

Stortinget vedtok i dag de største liberaliseringene i bioteknologiloven siden 2004.

KrF tapte fire av fire saker i det historiske vedtaket:

  • Eggdonasjon blir tillatt.
  • Assistert befruktning blir tillatt for enslige.
  • Tidlig ultralyd gjøres tilgjengelig for alle.
  • NIPT-test gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.
ENDELIG: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre er fornøyd med at Stortinget vedtok den største liberaliseringen av bioteknologiloven sisden 2004. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

Dermed følger Norge etter våre naboland der disse tilbudene har vært lovlig i en årrekke.

TAPTE HJERTESAKEN: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk på et sviende nederlag i Stortinget der et flertall gikk inn for omfattende liberaliseringer av bioteknologiloven. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetKrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk på et sviende nederlag i Stortinget der et flertall gikk inn for omfattende liberaliseringer av bioteknologiloven. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAPTE HJERTESAKEN: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk på et sviende nederlag i Stortinget der et flertall gikk inn for omfattende liberaliseringer av bioteknologiloven. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetKrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk på et sviende nederlag i Stortinget der et flertall gikk inn for omfattende liberaliseringer av bioteknologiloven. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Sorteringssamfunn

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad oppsummerte i forrige uke liberaliseringene på følgende måte:

ROPSTAD: - Dette handler verken om meg eller Krf. Det handler om samfunnsutviklinga. Jeg bekymrer meg når jeg ser på våre naboland. Video: Dagbladet TV / Mats Rønning Vis mer

- Frp, SV og Ap åpner opp for et sorteringssamfunn der det systematisk letes etter barn som er annerledes før de blir født, sa Ropstad, mens KrF kjempet en innbitt kamp til døren for å snu fristilte Frp-representanter for å stanse forslagene.

Ropstad sier til Dagbladet rett etter avstemningen at han så skriften på veggen da Frp gikk ut av regjering.

- Jeg visste den dagen Siv Jensen varslet at hun gikk ut av regjering at flertallet som sikret en bioteknologi med utgangspunkt i menneskeverdet og plass for alle, sto i fare.

- Du har jo mislykkes her? Senterpartiet klarte å stanse liberaliseringene i åtte år. Dere klarte det i seks år utenfor regjering, så går dere inn og taper selve hjertesaken?

- Jeg skulle gjerne ønske at vi klarte å ha det samme flertallet fortsatt. Men da Frp valgte å gå ut, visste vi at flertallet forsvant. Det ga noen muligheter for KrF. Men det ville også gjøre ting vanskeligere, ikke minst i dette spørsmålet, sier Ropstad.

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan trekker fram økt utbredelse av testen NIPT som det mest alvorlige av vedtakene.

- Det er vanskelig å akseptere. Testen legger kun opp til ett valg - og det er abort. Jeg tror vi framover får en diskusjon om andre kriterier, ikke bare et ekstra kromosom, men kjønn og så videre. Det er mange spørsmål som kan komme i kjølvannet av dette, sier Grøvan.

KrFs ferd inn i regjering startet med at statsminister Erna Solberg (H) høsten 2018 la ned trumfkortet overfor KrF-kronprins Kjell Ingolf Ropstad. Da hadde daværende KrF-leder Knut Arild Hareide annonsert at han ville ta partiet inn i regjering med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre som statsminister og borgerkrigen i KrF var i gang.

Ernas trumfkort

Solbergs trumfkort var å love KrF at man skulle prøve å få endringer i abortlovens paragraf 2c, som tillater abort etter 12. svangerskapsuke hvis fosteret har en alvorlig diagnose. KrF - og Solberg - lyktes ikke å endre paragrafen i forhandlinger med Venstre og Frp.

I stedet fikk KrF en seier på at tvillingabort ikke ble tillatt før 12. uke og en vetorett i spørsmål om bioteknologi.

Men bare etter ett år sprakk regjeringen da Frp-leder Siv Jensen trakk partiet ut av regjering. Nærmest umiddelbart annonserte Frp at de ville gå inn for liberaliseringer i bioteknologiloven.

Frp slo seg sammen med Arbeiderpartiet og SV og dannet et knapt flertall som nå sørger for liberaliseringene.

TUNG DAG: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) sier han er trist etter at KrF har tapt slaget om bioteknologiloven:  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNG DAG: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) sier han er trist etter at KrF har tapt slaget om bioteknologiloven: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er trist. Både med tanke på barns rettigheter og så er jeg bekymret for retningen på samfunnet framover. Vi har kjørt denne kampen, prøvd å finne gehør, men må innse at flertallet er et annet sted. Det er trist, sier en slagen Geir Jørgen Bekkevold (KrF).

- Dolket i ryggen

Bekkevold ble sittende inne i stortingssalen under hele maratondebatten i Stortinget. Tydelig preget av nederlaget som stadig krøp nærmere.

- Du ser lei deg ut?

- Ja. Spesielt på grunn av at tidlig ultralyd skal bli en del av det offentlige helsevesenet. Jeg er redd for konsekvensene. I andre land som har innført dette fødes det nesten ingen barn med Downs. Jeg er bekymret for signalene man sender til dem som er litt annerledes, sier Bekkevold og sier det hviler et stort ansvar på flertallet for å sikre reell valgfrihet for gravide. At det også skal være akseptert å bære fram et barn som er litt annerledes.

Det er umulig å komme unna Fremskrittspartiet, som i januar 2019 ga KrF den store seieren, men bare ett år senere tar den tilbake.

- Jeg har en følelse av å ha blitt dolket i ryggen av Frp. Vi hadde en enighet, dette var en seier vi vant. Frp fikk sine seire. Og nå betyr ikke dette noe lenger for dem. Granavolden betyr ikke noe for Frp. Men da må Frp være klar over at deres seire i Granavolden ikke er det jeg kommer til å prioritere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!