«Dolla» Karoli: - De bestilte drap på broren min i januar

Broren og sønnen til hardt knivskadde René Karoli tror en bestemt konflikt ligger bak det blodige bingoangrepet. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om drapsforsøket 2. påskedag eller konflikten i de aktuelle miljøene? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Den selverklærte sigøynerkongen René «Roma» Karoli (49) ligger i kveld ennå hardt skadd på Ullevål sykehus sammen med en av sine sønner, etter at de to i går ble angrepet av flere menn med slagvåpen, kniver, sverd og skytevåpen på Torshov Bingo i Oslo.

49-åringen skal ha blitt tildelt flere alvorlige knivstikk, men etter omfattende operasjoner på sykehuset var han i kveld utenfor livsfare.

- De ligger ennå i respirator, men de overlever, sier Sandrino Karoli (27) til Dagbladet utenfor Ullevål sykehus i 16-tida.

Han er sønnen til den mangeårige lederskikkelsen i miljøet og storebroren til den andre skadde mannen.

- Når det kommer folk med revolvere og samuraisverd og angriper to personer som sitter og spiller bingo, da er det et mordforsøk, sier 27-åringen.

- Bestilt som drap Han forteller at faren har fryktet for livet og bedt politiet om hjelp siden januar, da Karoli-familien mener at deres mangeårige fiender i samme slekt - Jansen-familien - kom med detaljerte trusler.

Det skjedde angivelig etter at Karoli nektet å betale fem millioner kroner til Jansen som en uoffisiell «oppreisning» for det forrige store masseslagsmålet mellom de to klanene, i en rundkjøring i Lodalen 2008. Både Sandrino og  René Karoli ble dømt til fem måneders fengsel for knivstikkingene og slagene den gang, og ble ikke trodd på at de handlet i nødverge.

- Det som skjedde i går var et forsøk på bestillingsdrap som ren revansj for det som skjedde i Lodalen. Det ble gitt ordre til alle sigøynere i Norge om å kappe hodet av oss, hevder Sandrino.

Slik han oppfattet hendelsen på Torshov Bingo var gjerningsmennene ute etter å bokstavelig talt hugge av en kroppsdel for å kunne vise fram til en oppdragsgiver.

27-åringen er oppgitt over at politiet etter familiens mening ikke har tatt trusselanmeldelsene fra i vinter på alvor.

Uklare konfliktlinjer René Karolis sønn lister opp flere navngitte personer han mener kan knyttes til gårsdagens blodige slagsmål, blant annet menn i Josef-familien, den tredje kjente storfamilien i miljøet.

BLODIG: På åstedet ved Torshov Bingo var det tydelig at ofrene hadde mistet store mengder blod i angrepet. Gjerningsmennene skal ha brukt både slagvåpen, sverd og kniver mot Karoli-familiemedlemmene. Foto: Harald S. Klungtveit
BLODIG: På åstedet ved Torshov Bingo var det tydelig at ofrene hadde mistet store mengder blod i angrepet. Gjerningsmennene skal ha brukt både slagvåpen, sverd og kniver mot Karoli-familiemedlemmene. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

Alex «Dolla» Karoli (58), henholdsvis broren og onkelen til de skadde, medgir imidlertid at mye ennå er uklart.

- Jeg vil vite eksakt hva som foregår før jeg går ut med detaljene, sier han, men referer også påstanden om drapsplanlegging.

- Dette har vært planlagt siden januar, at de skulle drepe ham. Broren min gikk til politiet og anmeldte det, sier 58-åringen.

- Lar politiet gjøre jobben Alex Karoli avviser politiets frykt for hevnangrep, men mener samtidig det haster med å pågripe gjerningsmennene.

- La politiet gjøre sin jobb. Det er synd hvis noen kommer før politiet, det ville blitt et rent blodbad. Men vår familie holder oss i ro, vi gjør ingenting, vi tar ikke hevn. Jeg takker gud hvis politiet tar dem. Da er problemet vårt løst. Vi vil ikke sitte 10-15 år i fengsel, sier «Dolla».

Også han har i mange år vært en av de mest kjente norske rom-profilene, og har hatt dramatiske konflikter med broren René om hvem som egentlig er sigøynerkonge i Europa. Overfor Dagbladet understreker 58-åringen at han aldri kunne utført alvorlig vold mot broren.

- Jeg og broren min har også slåss og kjeftet på hverandre. Men det er ikke drapsforsøk, vi kan krangle én dag og sitte på restaurant sammen og kose oss med en pils den neste, sier han.

Utenfor Ullevål sykehus i dag ventet han på nyheter om broren og nevøen.

- Vi forberedte oss på at René skulle dø, sier «Dolla» til Dagbladet.

- Holder seg langt unna konflikten Via sin advokat Nicolai Bjønness opplyser familieoverhodet Erik Jansen til Dagbladet at han ikke var i Oslo da slagsmålene 2. påskedag skjedde og avviser på det sterkeste at han har noe med bingo-angrepet å gjøre.

- Han har holdt seg langt unna konflikter i årevis, og sier til meg at dette har ikke han noe med. Han flyttet utenbys for noen år siden, sier Bjønness.

Etter det Dagbladet forstår peker Jansen i stedet på konflikter internt i Karoli-familien som en naturlig bakgrunn for angrepet.  Andre i Jansen-familien antyder at det var Josef-familien, og ingen i Jansen-familien, som sto bak.

HARDT SKADD: René Karoli hadde omfattende knivskader etter overfallet i går, men skal nå være utenfor livsfare. Arkivfoto: Dagbladet
HARDT SKADD: René Karoli hadde omfattende knivskader etter overfallet i går, men skal nå være utenfor livsfare. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

Alle fraksjonene har tidligere kommet med lignende utfall mot hverandre. Dagbladet har i kveld ikke fått tak i representanter for Josef-familien.

- Brutalt og målrettet
Oslopolitiet jakter nå navngitte personer som de ønsker å pågripe etter drapsforsøket, men vil ikke kommentere hvem det dreier seg om.

- Vi har gode og konkrete opplysninger i saken. Vi kommer til å etterforske til det blir pågripelser, sier politioverbetjent Grete Metlid, som karakteriserer saken som brutal, voldsom og målrettet.

Visepolitimester Roger Andresen sier det aktivt arbeides i miljøene for å forebygge eskalering i rom-miljøene etter gårdagens hendelser.

- Politiet ser veldig alvorlig på at folk tar loven i egne hender. Sett fra politiets side er det totalt uakseptabelt. Det er politiets ansvar å håndtere straffeforfølgning, sier han.

2008: For fem år siden barket Karoli- og Jansen-familiene sammen i et blodig sammenstøt etter at en bil ble torpedert i Lodalen i Oslo. Konfliktene mellom fraksjonene strekker seg tilbake til 1980-tallet.
2008: For fem år siden barket Karoli- og Jansen-familiene sammen i et blodig sammenstøt etter at en bil ble torpedert i Lodalen i Oslo. Konfliktene mellom fraksjonene strekker seg tilbake til 1980-tallet. Vis mer