Dollar i russiske madrasser

Russerne har stukket bort nærmere 80 milliarder dollar - flere dollar enn i sirkulasjon i USA - under madrassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tilsvarer 600 milliarder norske kroner.

Pengene som russerne har gjemt unna finner litt etter litt veien inn i aksjemarkedet ettersom tilliten til kommersielle selskaper vokser, sier Igor Kostikov, talsmann for byrået som overvåker omsetningen av aksjer i Russland.

- Våre nyeste anslag sier at mellom 550 og 600 milliarder kroner så å si er stukket vekk under madrassene. Siden mai i fjor er noen av disse pengene begynt å bli plassert i verdipapirer. Flere og flere russere begynner å investere, sa Kostikov til vestlige journalister i Moskva tirsdag.

Russerne har lenge satt sparepengene sine i dollarsedler oppbevart hjemme, etter bitre erfaringer med devalueringer av rubelen og banker som er gått bankerott de siste ti årene.

Samtidig framstår Russland som en stjerne blant de «nye markedene», som de kalles, med kapitalisme av ny dato. Gyldne resultater i de store olje- og gasselskapene utgjør en del av det positive bildet. Selv om oljeprisen er gått noe ned, holdt den russiske børsen seg på et høyt nivå helt til aksjemarkedene verden over gikk i spinn i juli.

Et annet trekk er ny tillit til rubelen. En undersøkelse denne uken viser at 35 prosent stadig foretrekker dollar, mens 37 prosent faktisk foretrekker å spare i rubler. Tilliten til rubelen kan få flere russere til å konvertere sin private dollarsamling.

Kostikov innrømmer imidlertid at en grunn til at aksjevolumet øker, er svakheter i bankvesenet som gir selskaper få andre muligheter enn å hente kapital i markedet dersom det haster med kontanter.

(NTB)