MØRKT PÅ BØRSEN:  Gateskuiltet utenfor børsen i New York henger støtt på veggen, men aksjekurser og børsindekser har fått seg en hard trykk de siste dagene. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
MØRKT PÅ BØRSEN: Gateskuiltet utenfor børsen i New York henger støtt på veggen, men aksjekurser og børsindekser har fått seg en hard trykk de siste dagene. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Dollar kan bli devaluert

USA mistet kredittverdighet etter budsjettkaos i Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's har nedgradert USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+.  Resultatet kan bli høyere rente for den gjeldstyngede amerikanske staten.

Det er manglende politisk vilje til å ta grep om USAs svulmende budsjettunderskudd og statsgjeld som har utløst nedgraderingen av landets kredittverdighet, opplyser Standard & Poor's.

«Nedgraderingen gjenspeiler vår oppfatning om at effektiviteten, stabiliteten og forutsigbarheten i amerikanske beslutningsprosesser og politiske institusjoner i ei tid med vedvarende økonomiske utfordringer er svekket i større grad enn vi hadde sett for oss», skriver kredittvurderingsbyrået i sin begrunnelse.

Avgjørelsen kommer etter de verste børsfallene på to år i USA og vil neppe virke beroligende på de nervøse finansmarkedene.

Nye positive tall i går med 117 000 nye arbeidsplasser i USA bremset nedgangen på børsene rundt om i verden, men var ikke nok til å ny oppdrift i kursene.

- Devaluere dollar Ifølge analytikere kan nedgraderingen føre til økt rente på statsgjelden. En annen konsekvens kan bli devaluering av dollaren.

Kursen er nå en dollar for 5,49 norske kroner.

Det er imidlertid usikkert hvor store konsekvensene vil bli.

- Dette er upløyd mark, sier Owen Fitzpatrick i Deutsche Bank.

Ifølge ham er det vanskelig å si hvordan markedene vil reagere, ettersom noe lignende aldri er skjedd før.

Utilstrekkelig gjeldsforlik Standard & Poor's begrunner sin avgjørelse om å nedgradere USAs kredittverdighet med at forliket som nylig ble vedtatt i Kongressen om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak, er utilstrekkelig.

I forliket ble Republikanerne og Demokratene enige om å utarbeide tiltak som skal føre til en reduksjon i budsjettunderskuddene på minst 2 100 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene.

Samtidig ble USAs selvpålagte gjeldstak hevet med samme sum, slik at den bunnskrapte statskassen kunne ta opp nye lån.

Kunne vært unngått Gjeldsforliket kom på plass i ellevte time etter lange og vanskelige forhandlinger i Kongressen, og USA kunne unngått nedgraderingen om gjeldstaket var blitt hevet tidligere, fastslår Standard & Poor's.

- Da kunne hele spørsmålet vært unngått, sier leder John Chambers i Standard & Poor's kredittvurderingskomité til CNN.

Kort tid etter at Standard & Poor's kom med sin kunngjøring fredag, forsøkte USAs finansdepartement å minimere skaden ved å forsikre om at det ikke ville endre sin veiing av risikoen ved den amerikanske statsgjelden.

- Tallfeil Finansdepartementet slo samtidig tilbake mot Standard & Poor's og hevdet kredittvurderingsbyråets analyse inneholdt en grov tallfeil.

- En vurdering som inneholder en feil på 2 000 milliarder dollar, snakker for seg selv, sa finansdepartementets pressetalsmann.

En tjenestemann i departementet som uttalte seg anonymt om saken, hevdet at tallfeilen var så grov at Standard & Poor's' pålitelighet måtte trekkes i tvil.

Standard & Poor's har i sine vurderinger uttalt at det er nødvendig med underskuddsreduserende tiltak med en ramme på minst 4 000 milliarder dollar for å få USAs statsfinanser i tilstrekkelig god stand.
Verre i vente Standard & Poor's kategoriserer imidlertid utsiktene for USAs økonomiske utvikling som negative, noe som betyr at en ny nedgradering kan være i vente i løpet av 12-18 måneder.

Det er første gang noensinne USAs kredittverdighet er blitt nedgradert.

Andre kredittvurderingsbyråer som Moody's og Fitch har inntil videre valgt å holde USAs kredittverdighet på toppnivået AAA.

(NTB-Reters-AFP).