Tesla Model X: Kan bli mye dyrere enn forventet. Foto: Tesla.
Tesla Model X: Kan bli mye dyrere enn forventet. Foto: Tesla.Vis mer

Dollar-sjokk for Tesla Model X

Dollaren har gått til himmels etter at de første norske kundene begynte å reservere kommende Tesla Model X.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): 12. februar 2012 var en merkedag for Tesla. Da åpnet bilfabrikanten for reservasjoner av SUV-en Model X. Den gang ble det proklamert at bilen ville bli levert i 2014.

Etter det har SUV-en blitt utsatt flere ganger, men onsdag ble det kjent at de første bilene blir levert i USA 29. september. Samtidig ble det opplyst at den svært godt utstyrte Signature-modellen prises til 132.000 dollar, som med dagens dollarkurs tilsvarer 1.090.000 kroner.

De første bilene er unike «Founder's Edition»-biler, pre-produksjonsbiler som ikke er masseprodusert på et samlebånd.

Til Europa i første kvartal Esben Pedersen, kommunikasjonssjef for Tesla i Skandinavia, sier til Hegnar no at Model X leveres i Europa i 1. kvartal neste år, men han kan ikke si hva de norske prisene blir.

- Vi vet heller ikke hva de endelige prisene blir, sier Pedersen.

Nest mest solgte i Norge Tesla har heller ingen interesse av å skape for stort fokus på Model X nå, da salget av Model S går så bra som det gjør. Så langt i år er Model S den nest mest solgte bilen i Norge, bare slått av VW Golf. 

Ved utgangen av august var det registrert 3.116 nye Model S her i landet, hvorav 2.841 hadde firehjulstrekk.

Dollar opp 44 prosent! I februar 2012 stod dollarkursen i 5,74 kroner, mens den i dag er 8,29 kroner. Dollar-styrkelsen har dermed vært på rundt 44 prosent!

For en bil uten avgifter vil det naturligvis slå hardt ut i pris. 

Model S-prisen har steget rundt 25 prosent fra den ble lansert for noen år siden, som er mindre enn dollarstyrkelsen. Uten dollar-styrkelsen kunne toppmodellen vært over 300.000 kroner billigere.

- Attraktiv Til tross for at Model X blir dyrere enn det så ut for noen år siden, tror Pedersen likevel Model X blir en meget attraktiv modell. Det har man ikke minst sett med Model S. De som reserverer en Model X må i dag ut med 31.000 kroner.

Det er ikke slik at Tesla-kundene taper beløpet dersom de velger å kansellere ordren. Ifølge Pedersen får man tilbakebetalt beløpet helt inntil man har konfigurert den. Men man må ut med et mindre gebyr.

Har sponset norske kunder Tesla rammes av den knallsterke dollaren, men har gitt norske kjøpere av Model S en bedre kurs enn de kunne fått. DN skrev tidligere i uken at den norske prisen tar utgangspunkt i at dollaren ligger rundt 7,70 kroner. På utstyret får man kurs 7,60 kroner.

Flere nyheter Gikk bananas - ga 1,2 millioner over takst for leilighet uten balkong
Boligkjøpernes sleipeste triks: - Folk blir ekstremt irriterte
OBOS har solgt boliger for 6,7 milliarder i år