Dollaren stuper- og fritt fall i Sverige

Amerikanske dollar fortsatte i dag å stupe i forhold til japanske yen på markedene i Europa. Nå fryktes krise i amerikansk økonomi. På Stockholm-børsen var kursen på en rekke viktige verdipapirer nærmest i fritt fall i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var særlig telekommunikasjonsselskapene som ble rammet av det svenske kursraset, som førte til en nedgang i Stockholm-børsens generalindeks på 6,3 prosent fram mot kl. 1400. Også børsen i Helsingfors viste dramatisk nedgang, uten at meklere umiddelbart kunne forklare hvorfor.

Renter i ro

Rentene lå stort sett i ro, og den svenske kronen ble marginalt svekker i forhold til tyske mark, med en nedgang i kursen fra 4,81 til 4,82. Meklere var usikre på årsakene til nedgangen i aksjekursen, men nevnte den svake kursen på amerikanske dollar som en mulig forklaring.

Helsingfors-børsen registrerte en nedgang på indeksen over de viktigste aksjene på 2,7 prosent. Denne nedgangen avspeilet en generelt svak utvikling på børsene i Europa, med et samlet kursfall i Frankfurt på 3,5 prosent og i Amsterdam på 2,7 prosent.

- Interessen for aksjekjøp er svært liten akkurat nå, de fleste investorer foretrekker å holde på sine kontanter, sa en mekler i Frankfurt i dag. USAs sentralbanksjef Alan Greenspan skapte uro, da han i går gikk ut og sa at den amerikanske økonomien neppe vil fortsette å vokse.

(NTB-TT-AFP)