OLJESERVICE: - Vi lener oss vel mot de som mener at denne nedturen kan vare en stund, sier Espen Norheim i EY. Foto: Iván Kverme
OLJESERVICE: - Vi lener oss vel mot de som mener at denne nedturen kan vare en stund, sier Espen Norheim i EY. Foto: Iván KvermeVis mer

Dollarsjokket betyr 40 milliarder kroner for bransje på vei inn i krise

Den sterke dollaren demper krisen for deler av den norske oljeservice-industrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - 2015 blir et tøft år, men mange selskaper har store ordrereserver og kronesvekkelsen gir en dempende effekt, sier Espen Norheim i EY til Finansavisen i dag.

Selv om Norges Bank og Statistisk sentralbyrå venter et fall i oljeinvesteringene på 13-15 prosent i år, tror revisjons- og rådgivningsselskapet at leverandørindustrien «bare» vil miste 7 prosent på topplinjen.

- Valutaeffekten er stor, og vi anslår at den kan utgjøre så mye som 10 prosent av den samlede omsetningen i år. I så fall er det snakk om over 40 milliarder kroner, sier Norheim til avisen.

Sjekker 1070 selskaper EY gjør en årlig gjennomgang av oljeservicenæringen, hvor regnskapene til 1070 selskaper saumfares.

2013 ble et rekordord og industrien økte omsetningen med 9 prosent til 453 milliarder kroner i 2013, samtidig som antall ansatte steg med 4 prosent. Den gjennomsnittlige EBITDA-marginen holdt seg uendret på 13 prosent.

Konklusjonen i fjorårets rapport var at underleverandørene både økte omsetningen og inntjeningen. Men omtrent samtidig satt Statoil og resten av oljeselskapene på bremsene.

- For 2015 modellerer vi en nedgang for bransjen på 7 prosent, noe som er forholdsvis lite, sier Norheim til Finansavisen.

Forklaringen ligger i at investeringer på norsk sokkel bare står for rundt 45 prosent av den samlede omsetningen til oljeserviceselskapene, mens drift utgjør 13 prosent.

Dollareffekten - Norsk oljeservice har også rundt 42 prosent av inntektene fra eksport, hvor vi har hatt en overraskende heftig dollareffekt, sier han.

Det siste året har den norske kronen svekket seg med 25 prosent mot dollaren. Norheim og kollegene hans legger til grunn en svekkelse på 19 prosent år-over-år i 2015.

Selskaper som leverer boreutstyr blir inntil videre reddet av høye ordrebøker, og EY forventer at leverandører av undervannsinstallasjoner er delvis beskyttet av eksportandelen, skriver Finansavisen.

Flere nyheter Arbeidsledigheten i Norge faller
Veksten stoppet opp mot slutten av 2014
Slik går det med oljeprisen onsdag