Dolly har fått leddgikt

Sauen Dolly er verdens første klonede pattedyr. Nå har hun fått leddgikt, og en av forskerne som skapte henne slår alarm: Kloning kan gå ut over dyras helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Professor Ian Wilmut ved Universtitet i Edinburgh sier leddgikten kan skyldes en genfeil som har oppstått under kloningen.

- Det er ingen måte å finne svar på om dette skyldes kloningen eller ikke, sier han til BBC.

Nå ber han om et forskningsprogram for å se på hvordan kloning påvirker dyrehelsa, og innrømmer at forskerne kanskje har tenkt for mye kommers så langt. Han har alliekvel stor tro på kloningens framtid.

- Dette er en veldig ny teknikk, med stort potensial.

- Ikke Lego

Dyrevernere og miljøvernere er skeptiske til kloningen.

- Biologi er ikke Lego eller Meccano, du kan ikke gripe inn i en del av et dyr og regne med at resten vil fungere perfekt, sier Dan Lyons i dyreverngruppa Cage til BBC.

Foreløpig er det altså ikke gjennomført noen studier av helsa til klonede dyr, men mange har fått stroe skader eller sliter med sykdommer.

- Jeg tenker på de hundrevis av klonede lam som har blitt føtt med deformerte hjerter, lunger og nyrer. De har kjempet for li vet i noen få dager, før lungene har blitt fyllt med veske før de gispet seg til grava eller ble fridd for lidelsene av sine skapere. Det er sannheten om kloning, sier direktør Joyce De Silva i «Medfølelse i Verdens Landbruk» til BBC.

DÅRLIG KOPI: Dolly har fått leddgikt, og dyrevernere og forskere frykter at også andre klonede dyr sliter med helsa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer