Dolly kan bli neste offer

LONDON (Dagbladet): Skottlands mest berømte innbygger, den klonede sauen Dolly, risikerer å måtte bøte med livet i munn- og klovsykeepidemien som brer om seg i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Roslin-instituttet like sør for Edinburgh frykter nå at deres stolthet vil bli et av ofrene i den tragiske epidemien. Dolly er nå i karantene, og hvis sykdommen slår ut i nærheten av forskningssenteret må hun bøte med livet.

Dolly ble kjent da forskere ved det anerkjente senteret lyktes i å lage henne som den første vellykkede kloningen av et pattedyr.

- Det finnes ikke unntak. Selv ikke for Dolly, uttalte en talsmann for forskningsinstituttet i går.

- Dolly er unik, men bare i forskningsøyemed. Og hun har gjort sin innsats for vitenskapen, heter det.

Dystert

I går ble de første sauene gravlagt i en enorm massegrav i Cumbria nord i England. En tidligere landingsplass for småfly er blitt et dystert sted, der forseglede trailere nå tømmer tusener av døde sauer ned i grava. Fra å brenne dyrelik over hele landet har den britiske regjeringen nå fått militær hjelp for å bli kvitt alle dyreskrottene. Det fryktes at en halv million sauer vil ende opp i den enorme massegrava.

Antall registrerte tilfeller av munn- og klovsyke i Storbritannia økte gradvis utover hele dagen i går. I går kveld var antallet kommet opp i 634, og bønder fortviler over at selv friske dyr slaktes.

I enkelte områder som Devon i sør og Cumbria i nord er gårdbrukere redde for at alt som finnes av dyr forsvinner med epidemien.

I de mest dystre kalkulasjonene fryktes det at det kan dreie seg om flere tusen tilfeller før myndigheten makter å tvinge epidemien på retur.

Under press

Statsminister Tony Blair er under stadig kraftigere press for å utsette det planlagte parlamentsvalget. Han har nå under ei uke på den vanskelige avgjørelsen, for mandag førstkommende er siste frist for å be dronning Elizabeth oppløse Parlamentet slik at folk kan gå til valgurnene den 3. mai.

Labour har allerede investert en betydelig mengde pund i forberedelsene til nyvalg.

  • En engelsk svinefarmer etterforskes nå for å ha brutt lovverket ved å gi ulovlig avfall til sine dyr, og det mistenkes at det er på denne gården epidemien startet 19. februar.