Dolly-kloner melkes for medisiner

Saue-klonen Dolly har fått to søstre. Siste tilskudd til familien, Polly og Molly, skal brukes til å produsere medisiner for mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klonene skal i praksis operere som medisinfabrikker for farmasøyt-bedriften PPL Therapeutics (PPL). Sammen med skotske Roslin Institute som skapte Dolly, har PPL lagt til et menneskelig gen i Polly og Molly. Dette genet produserer proteinet Faktor IX som rundt 13 000 mennesker verden over mangler. Disse kan utvikle blødersykdommen hemofili B.

Håp om behandling

Forskerne håper at i fremtiden vil behandlingen av sykdommen bli å drikke melken fra slike sauer. Professor i indremedisin ved Rikshospitalet i Oslo, Stein Evensen, tror ikke uten videre at dette blir en lett oppgave.

- Det er en bedrift å produsere Koagulasjonsfaktor IX på denne måten, men jeg forstår ikke hvordan de kan unngå at faktoren blir spaltet når melken fordøyes, sier han.

- De må komme fram til en ny metode for å ordne denne overføringen.

Kyr neste

Men forskerne ved Roslin-instituttet hevder at dette er det første praktiske eksempelet på hva kloningsteknologien kan føre med seg. De håper at genmodifiserte sauekloner blir effektive og billige fabrikker av Faktor IX.

PPL vurderer nå å produsere klonede kuer for lignende formål og klonede griser for organtransplantasjoner, skriver ABC News.