Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dolly spiser seg i hjel

Saue-kloningen Dolly er i ferd med å spise seg ihjel. Hun har fått ødelagt kroppens naturlige utviklingsmekanisme som alle vanlige dyr og mennesker har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kloner man et menneske, så er det denne typen problemer som kan oppstå. Det vil jeg betegne som hasardiøst, sier professor Kjetill Jakobsen ved Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

Han er skeptisk til nytteverdien av eventuelle menneske-kloninger:

- Dette er ren celleteknologi, og det er ikke store prinsipelle forskjeller med å gjøre dette på for eksempel enn sau i forhold til et menneske. Både den vitenskapelige og praktiske nytteverdien er relativt liten, og dessuten er det problemer knyttet til kloning, sier Jakobsen.

Han henviser til at forskerne nå ser ut til å miste kontrollen over verdens første klonede sau, den meget omtalte Dolly.

I februar i fjor ble det kjent at forskere ved Roslin Instituttet i Edinburgh hadde tatt en celle fra den opprinnelige Dollys jur og plassert den inn i et ubefruktet egg. Leder for «Dolly-prosjektet», professor Ian Wilmut, opplyste i et anerkjent tysk magasin for få uker siden at de nå har problemer med å kontrollere Dollys vekt.

_ Vi vet ikke hvordan det vil gå med Dolly. Det vil være svært uetisk å forsøke å gjøre dette med mennesker, sier han til New Scientist.

Feit Dolly

Dolly blir nå bare blir feitere og feitere. Forskerne tror årsaken til dette er at hun mangler en naturlig genetisk kontroll, en såkalt imprintingsmekanisme. Denne mekanismen fungerer som en en slags hovedbryter for hvordan sauen utvikler seg. Denne mekanismen skal kontrollere genene.

- Vanlige_uklonede_mennesker og dyr har en slik inntakt kontrollmekanisme i genene. For å lage en kloning, må du slå ut denne mekanismen. Ingen vet hvordan man skal unngå denne typen vanskeligheter med en kloning, enten man snakker om mennesker eller dyr. Dermed er det vanskelig å si hva resultatet av en menneskekloning blir, sier Jakobsen.

Han mener det vil være hasardiøst å klone fram et menneske så lenge man ikke har kontroll over disse helt vesentlige mekanismene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!