Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dom: 30 dager Straff: 3 år

«Sondre» (25) ble dømt til 30 dagers fengsel for tre år siden. Først nå ble han innkalt for å sone straffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hver dag har vært en straff, sier «Sondre». Ventetida har vært en mye verre straff enn den ene måneden jeg skal sitte i fengsel.

Særlig vanskelig har det vært å leve i en uforutsigbar situasjon.

- Det er ikke lett å søke jobber, for eksempel, når du ikke vet når du skal inn. Det nytter ikke å si til en ny arbeidsgiver at du kanskje må være borte i fire uker fordi du skal sone en dom, sier han.

De tre åra har også vært tunge for hans familie.

Hasjbeslag

- Det er ikke bare meg dette går utover. Jeg tror mamma tenker på det hver eneste dag, forteller den unge mannen, som er vokst opp i Oslo.

«Sondre» er idømt en 30 dagers fengselsstraff, etter at politiet gjorde et beslag av hasj i leiligheten hans for fire og et halvt år siden. Det gikk halvannet år til han ble dømt.

- Jeg hadde en periode da jeg sleit mye og rotet meg borti litt av hvert. Men det er lenge siden nå. I dag har jeg jobb, og jeg har kjøpt meg leilighet. Jeg føler at jeg har kommet meg framover og skapt et mer stabilt liv, sier 25-åringen.

Han jobber i dag som selvstendig næringsdrivende i transportbransjen på Østlandet. Han forstår at han ble idømt straff for det han gjorde.

Klar for straff

- Jeg skjønner at jeg har gjort noe galt, og da jeg akkurat var blitt dømt, var jeg klar for å ta straffen. Jeg ville ikke annet enn å komme meg inn så fort som mulig.

«Sondre» skulle ønske han kunne gjøre noe mer samfunnsnyttig enn å sone straffen sin i fengsel.

- Jeg skulle ønske at jeg kunne få samfunnsstraff i stedet, da kunne jeg gi noe tilbake i stedet for å koste staten penger. For at straffen skal ha en avskrekkende effekt, må den komme med en gang etter det du har gjort. Jeg trenger ikke avskrekking nå, jeg har allerede kommet på bedre tanker.

Hans advokat, Hege Salomon, er oppgitt over hvor lenge han har måttet vente.

- Jeg har søkt om benådning på vegne av min klient. Han har måttet vente svært lenge, og han har skikket seg bra. Det har ingen hensikt å sende ham i fengsel nå, sier Salomon.

STRAFFEFORFULGT: «Sondre» (25) måtte vente tre år før han fikk sone sine 30 dager i fengsel. Av hensyn til familien vil han ikke stå fram med navn.