Døm fetteren for drapet

STAVANGER (NTB): Fetteren til Birgitte Tengs trakk sin tilståelse fordi han skjønte at politiet ikke kunne knytte ham teknisk til drapet, hevdet aktor i sin prosedyre i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men tilståelsen er altfor detaljert og nøyaktig i forhold til tekniske funn, til at den kan være en fantasi, tordnet førstestatsadvokat Harald L. Grønlien. Han ba derfor Gulating lagmannsrett finne 21-åringen skyldig i drapet på sin 17 år gamle kusine. Neste uke trekker juryen seg tilbake for å avgjøre skyldspørspørsmålet.

I over fem timer argumenterte Grønlien for fetterens skyld. Og det er Karmøy-mannens egen tilståelse av drapet aktor regner som sitt sterkeste kort.

- Tilståelsen er svært detaljert. Den er full av betraktninger om følelser og sanser. Den stemmer med de tekniske funnene. Den er ingen fantasi, påsto aktor.

Den nå 21 år gamle Karmøy-mannen hevder at han ble presset av politiet til å tilstå drapet.

Ressurssterk

- Tiltalte er en mann med intellektuelle evner ut over det vanlige. Han er ressurssterk, og ikke spesielt autoritetstro. Han ble av politiet daglig foreholdt sine rettigheter. Han møtte ikke til avhør som en ensom 17-åring, slik det er forsøkt beskrevet i denne saken, men som en ressurssterk mann på nesten 20 år, sa Grønlien.

Aktor ba retten merke seg detaljrikheten i tilståelsen og måten den ble trukket tilbake på.

- Sommeren 1997 fikk ... (navn på tiltalte) vite at det ikke fantes noen tekniske bevis mot ham. Det ble slutt med kjæresten, og han ble overflyttet til Bergen landsfengsel. Der begynte han nok å få forståelsen av hvordan fengselslivet egentlig er, sa Grønlien.

Han viste til vitneprovet fra en av fetterens tidligere medfanger. Fangen meldte seg for politiet etter at han hadde lest at fetteren trakk tilståelsen tilbake.

- Dumt å tilstå

I retten forklarte fangen at han i fjor sommer, etter at fetteren kom til Bergen landsfengsel, spurte fetteren om han hadde drept Birgitte Tengs. Dette svarte fetteren bekreftende på. Fangen hadde da sagt til fetteren at det er dumt å tilstå noe politiet ikke kan bevise.

- Dere vil spørre dere. Er det ikke så mye rimelig tvil i denne saken at den må føre til en frifinnelse? Påtalemyndighetens svar er nei. Det er ikke slik, sa aktor.

Veiledere

Han ba retten huske at de sakkyndige kun skal være rettens veiledere. Grønlien viste også til at en av Norges fremste rettsmedisinere, Bjørnar Olaisen, har konkludert med at hårene stammer fra Birgitte selv.

- Dette stemmer også i forhold til at hårene var fulle av avdødes blod, sa Grønlien, som også viste til erklæringen fra Noreik og Grünfeldt, to av Norges fremste rettspsykiatere. De har begge konkludert med at fetteren ikke var bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Konklusjonen bygger på samtaler rettspsykiaterne har hatt med fetteren, der han detaljert og strukturert redegjorde for drapshandlingen.

I morgen holder fetterens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, sin prosedyre.

(NTB)