TILTALT FOR GROVT HELER I morra risikerer de to advokatene Morten Furuholmen (midten) og Rune Berg (t.v.) fengsel dersom de blir dømt for grovt heleri. Bildet er fra en tidligere rettssak. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
TILTALT FOR GROVT HELER I morra risikerer de to advokatene Morten Furuholmen (midten) og Rune Berg (t.v.) fengsel dersom de blir dømt for grovt heleri. Bildet er fra en tidligere rettssak. Foto: BERIT ROALD/SCANPIXVis mer

Dom: Fredag den 13. klokka 13.00

I morgen risikerer kjendisadvokat Morten Furuholmen fengsel for grovt heleri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 

(Dagbladet.no): Dommen mot de to advokatene faller i Oslo tingrett i morra — fredag den 13. Klokka 13.

Både kjendisadvokat Morten Furuholmen og advokat Rune Berg står tiltalt for grovt heleri, etter å ha påtatt seg et innkrevingsoppdrag for David Toska i 2002-2003.

Oppdraget gikk inn på å få tilbake et lån på fem millioner kroner, som Toska hadde gitt til finansakrobat Thomas Øye. Pengene skulle investeres i et nytt selskap.

De fem millionene ble overlevert kontant i en koffert. Derfor har saken blitt kalt koffertsaken.

- Burde skjønt at det var kriminelle penger
Toska lånte selv pengene av eiendomsutvikleren Peter Nielsen for å låne dem videre, og den rike Schibstedt—arving Harald Undrum sto oppført som kausjonist.

Da Thomas Øye gikk konkurs og investeringen i stå, mente Toska at Undrum var ansvarlig for lånet. Han kontaktet derfor advokat Morten Furuholmen, for å kreve pengene tilbake fra Undrum.

Problemet var bare at da var også Harald Undrum på konkursens rand. Dermed endte saken i skifteretten - der Toska tapte.

I juli i fjor ble det tatt ut tiltale mot de to advokatene. Påtalemyndigheten mener advokatene burde forstå at Toskas penger stammet fra kriminelle handlinger.

David Toska vitnet selv i saken, men nektet å forklare seg om hvor pengene kom fra.

Overtok for Furuholmen
Rune Berg overtok saken etter at Morten Furuholmen havnet i en habilitetsskvis. Han hadde nemlig påtatt seg en annen sak der Peter Nielsen, mannen som Toska lånte penger av, var siktet.

Begge advokatene nekter straffskyld, og mente at de ikke hadde noen forutsetninger for å forstå at pengene stammet fra kriminelle handlinger. Toska var på denne tiden ingen kjent kriminell skikkelse.

Furuholmen sa at han stusset på at pengene ble overlevert i kontanter, og derfor undersøkte saken ekstra nøye. Men Petter Nielsen kunne framvise bankutskrifter som viste at han hadde tatt ut store kontantbeløp fra egen konto.

Risikerer seks års fengsel
Furuholmen sa under rettssaken at han følte seg forfulgt av media i denne saken. Både ham og advokat Rune berg sloss både for framtida og for sitt gode navn og rykte. Begge risikerer å miste advokatbevillingen dersom de blir dømt.

Les også: - Føles som å være i en Kafka-roman.

Strafferammen for grovt heleri er seks års fengsel.