Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dom i Valdres-saken faller tirsdag

Tiltalt for grov mishandling av datteren Angelica (13), som døde nyttårsaften 2015.

VENTER PÅ DOMMEN: Den 46-årige moren får dommen i morgen, tirsdag. Her fra hovedforhandlingen i Valdres tingrett, for anledningen flyttet til Gjøvik. Hun sitter mellom sine forsvarere Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VENTER PÅ DOMMEN: Den 46-årige moren får dommen i morgen, tirsdag. Her fra hovedforhandlingen i Valdres tingrett, for anledningen flyttet til Gjøvik. Hun sitter mellom sine forsvarere Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag faller dommen mot moren som er tiltalt for grov mishandling av datteren, Angelica. 13-åringen døde i en hytte nyttårsaften 2015.

Kvinnen blir gjort kjent med dommen ved frammøteforkynning klokka ti på Drammen politistasjon. Fremmøteforkynning er ikke et rettsmøte og derfor ikke offentlig.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i fire år for moren under rettssaken i Valdres tingrett i begynnelsen av april. Aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sa i sin prosedyre at det bare var en liten tvil som gjorde at påtalemyndigheten ikke tok ut tiltale om drap mot den 46 år gamle moren.

- En liten tvil

- Å forvolde en annens død kan også skje ved unnlatelse. Man har et ansvar og en plikt til å gjøre aktive handlinger. Da er spørsmålet om hun har innsett at det var overveiende sannsynlig at datteren kunne komme til å dø, sa Dymbe i retten.

Den lille tvilen førte til at kvinnen i stedet ble tiltalt for grov mishandling i nære relasjoner.

13-årige Angelica ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring - eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Aktor sa i retten at det var moren som skal ha stått i veien for behandlingen av datterens spiseforstyrrelser.

Bør frifinnes

Kvinnens forsvarere mente derimot at hun måtte frifinnes. Advokat Aasmund Sandland mener moren ikke kan straffes for dødsfallet fordi datteren led av anoreksi.

- Det er ikke resultat av mors manglende omsorg eller manglende helsehjelp. Dødsfallet skyldes en eneste ting: den mest dødelige sykdommen psykiatrien kjenner, sa han i prosedyren.

Hvis kvinnen likevel kjennes skyldig, mente forsvarer Sandland - med henvisning til andre dommer - at 120 dagers fengsel er en passende straff.

Rettsoppnevnte sakkyndige har slått fast at kvinnen er tilregnelig og dermed kan straffes om hun kjennes skyldig. Hun var ikke til stede i rettslokalet under store deler av rettssaken.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media