Dom mot Microsoft i natt

Hvis dommer Thomas Penfield Jackson i natt mener at Microsoft-mogul Bill Gates har misbrukt sitt monopol, kan datagiganten i verste fall bli splittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt faller foreløpig dom i saken mot Microsofts påståtte monopol på programvaremarkedet. Sentralt i den historiske saken mot Bill Gates' gigantiske selskap er hvorvidt Microsoft har monopol på programvare eller ikke.

Maktmisbruk

Det amerikanske justisdepartementet har kjørt knallhardt på at konsernet har misbrukt sitt monopol på PC-markedet til å knuse nettleserkonkurrenten Netscape. Samtidig påstår myndighetene at Microsoft har utnyttet sin posisjon for å ekspandere innen andre områder. I følge amerikansk lov er det ikke ulovlig å oppnå monopol gjennom bedre produkter. Derimot er det ikke lov å bruke denne dominansen til å opprettholde eller vinne mer makt innen andre forretningsområder.

Kan splittes opp

Vanligvis faller dom samtidig som dommeren avgir kjennelse. At dommer Thomas Penfield Jackson velger å dele dette, er for å gi partene anledning til å forhandle seg fram til en løsning utenfor rettsapparatet.

Hvis dommer Jackson mener at Microsoft har brutt antitrustlovgivningen kan tiltak strekke seg fra restriksjoner på forretningsdriften til den andre ytterligheten - å splitte opp selskapet i mndre enheter.

Dommer Jacksons første oppgave vil bli å beskrive hvorvidt gigantkonsernet har utnyttet sin dominerende posisjon.