Dom mot Zuma i sørafrikansk forfatningsdomstol

Kjennelsen kan åpne veien for riksrett mot den skandalebefengte presidenten, noe som kan tvinge ham til å gå av før hans periode utløper i 2019.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Afrikas forfatningsdomstol mener parlamentet sviktet da president Jacob Zuma ikke ble holdt ansvarlig for å bruke offentlige midler på sitt private hjem.

Opposisjonen tok saken til forfatningsdomstolen fordi parlamentspresidenten unnlot å innlede prosess mot Zuma etter at forfatningsdomstolen besluttet at Zuma krenket grunnloven ved ikke å betale tilbake 15 millioner dollar han hadde brukt til oppussing.

Kjennelsen kan åpne veien for riksrett mot den skandalebefengte presidenten, noe som kan tvinge ham til å gå av før hans periode utløper i 2019.

Enheten som etterforsker korrupsjon i Sør-Afrika, anbefalte i 2014 at parlamentet måtte kreve tilbake pengene. Skandalen toppet seg da forfatningsdomstolen kom til at Zuma krenket sin ed ved ikke å betale tilbake.

Nå har forfatningsdomstolen kommet til at parlamentspresidenten også har krenket grunnloven for ikke å ha tatt skritt for å tvinge Zuma til å betale tilbake og for ikke å ha laget regler for når en president må fjernes.

Zuma gikk av som leder for ANC tidligere i desember, og Cyril Ramaphosa ble valgt til ny partileder. Han fortsetter imidlertid som president til etter valget i 2019, om han ikke faller før.

(NTB)