Dom og bevismord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Første runde i NOKAS-saken er over, og den er allerede sikret en plass i rettshistorien. Den viktigste årsaken er at saken framstår med klare fronter mellom statens autoritet og det kriminelle fellesskapet. Dette ble da også vektlagt i den dom som fredag falt i tingretten i Stavanger. Samtidig er NOKAS den dyreste saken i nyere tid. De offentlige kostnadene har kommet opp i 300 mill. kroner og vi er ennå langt fra sluttregningen. NOKAS er også historiens mest omtalte straffesak. Det er registrert mer enn 40 000 artikler på papir og på nett.

• Til dem som er bekymret for kostnadsnivået er det bare en ting å si: Ja, kriminalitet er dyrt for samfunnet. Hvis vi ikke bekjemper den, blir det bare mer lønnsomt for forbryterne. Det betyr ikke at alle tiltak i NOKAS-saken har vært like godt gjennomtenkt. Det kostbare sikkerhetsopplegget har f. eks. hatt karakter av propaganda for statsmakten. Likevel er det viktig å holde fast ved at vi må være villige til å betale rettsstatens pris. En rettferdig rettergang er ikke et frynsegode for kriminelle, men en grunnleggende verdi for alle mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer