Dom og bevismord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Første runde i NOKAS-saken er over, og den er allerede sikret en plass i rettshistorien. Den viktigste årsaken er at saken framstår med klare fronter mellom statens autoritet og det kriminelle fellesskapet. Dette ble da også vektlagt i den dom som fredag falt i tingretten i Stavanger. Samtidig er NOKAS den dyreste saken i nyere tid. De offentlige kostnadene har kommet opp i 300 mill. kroner og vi er ennå langt fra sluttregningen. NOKAS er også historiens mest omtalte straffesak. Det er registrert mer enn 40 000 artikler på papir og på nett.

• Til dem som er bekymret for kostnadsnivået er det bare en ting å si: Ja, kriminalitet er dyrt for samfunnet. Hvis vi ikke bekjemper den, blir det bare mer lønnsomt for forbryterne. Det betyr ikke at alle tiltak i NOKAS-saken har vært like godt gjennomtenkt. Det kostbare sikkerhetsopplegget har f. eks. hatt karakter av propaganda for statsmakten. Likevel er det viktig å holde fast ved at vi må være villige til å betale rettsstatens pris. En rettferdig rettergang er ikke et frynsegode for kriminelle, men en grunnleggende verdi for alle mennesker.

• Derfor er det helt andre sider enn prislappen vi bør interessere oss for når NOKAS-saken ruller videre. Tingrettens dom var et knusende nederlag for de tiltalte og deres forsvarere, og den vil bli angrepet med alle midler. Det er også nødvendig. Ikke fordi tingretten ved sin dom har begått justismord. Deler av dommen tyder likevel på at det kan ha skjedd et bevismord, dvs. at retten har foretatt meget bastante vurderinger av sentrale saksforhold, vitneprov og framlagte bevis. Slik er NOKAS et godt eksempel på behovet for ankeadgang i store straffesaker.

• Det er også behov for å få en ny vurdering av straffenes lengde og bruken av forvaring. Forvaring innebærer at straffen kan bli uten begrensing i tid, noe som er et meget sterkt inngrep i menneskers liv og integritet. Tingretten har i NOKAS-saken lagt til grunn en tolkning av vilkårene for forvaring som er meget streng. På dette punkt er det helt nødvendig at siste ord blir sagt av høyesterett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer