Dom om rasistdrap i 1964 opphevet

Ku Klux Klan-medlem fikk rett i spådom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det beryktede klansmedlemmet James Ford Seale (72) ble i fjor dømt for kidnapping og sammensvergelse i forbindelse med drapene på to svarte tenåringer i 1964.

72-åringen ble dømt til livsvarig fengsel av en jury i byen Jackson i delstaten Mississippi - tiltalen ble tatt ut hele 43 år etter at drapene fant sted.

Nå har ankedomstolen for Louisianas distriktsdomstoler omgjorde dommen. Saken var saken var allerede foreldet da FBI brakte den for retten, slo retten fast. 

Fikk haik

Seale har selv hevdet at han ikke kunne tiltales for saken og domstolen gir ham nå rett.

«Den 40-årige forsinkelsen går klart utover foreldesesfristen», skriver dommer Harold DeVoss i kjennelsen, ifølge CNN.

Og understreker: «Vi er klar over alvorligheten i de kriminelle handlingene i saken».

Ifølge dommen fra i fjor skal tenåringene Charles Eddie Moore (19) og Henry Hezekiah Dee (19) fått haik med Seale og flere av hans Ku Klux Klan-venner 2. mai 1964.

DØMT OG FRIKJENT: James Ford Seale ble kjent skyldig i kindapping og sammensevergelse til drap på to tenåringer i 1964. Nå har en ankedomstol opphevet dommen. Foto: KYLE CARTER/ Reuters
DØMT OG FRIKJENT: James Ford Seale ble kjent skyldig i kindapping og sammensevergelse til drap på to tenåringer i 1964. Nå har en ankedomstol opphevet dommen. Foto: KYLE CARTER/ Reuters Vis mer

Klanen mistenkte på den tida at svarte forsøkte å smugle inn våpen i Franklin County i delstaten Mississippi. Seale skal ha trodd at Dee var en borgerrettighetsforkjemper og fikk lurt begge guttene inn i bilen.


Druknet i elva

Moore og Dee ble ifølge den opprinnelige dommen kjørt til en skog hvor de ble mishandlet. Etter mishandlingen ble guttene dyttet ned i bagasjerommet på James Ford Seale sin bil, og kjørt til en gård eid av svigerfaren hans.

På gården skal tenåringene ha blitt bundet fast, og utstyrt med tunge vekter. Deretter kjørte Klanen dem til elva, der de ble dumpet levende. Kroppene til Moore og Dee ble funnet i elva senere. 

Brukte to timer 

I januar 2007 ble James Ford Seale tiltalt for kidnapping og sammensvergelse til drap. Seale erklærte seg ikke skyldig, og etter en lang rettsak brukte juryen kun to timer på å finne han skyldig.

Men påtalemakten innrømmet at de måtte inngå en avtale med djevelen for å felle Seale. Charles Marcus Edwards er aktiv i Ku Klux Kan og er tidligere venn av 72-årige Seale. Edwards fikk immunitet mot at han fortalte hva som hadde skjedd den tragiske natten for 44 år siden.

- Dette er den eneste måten vi kunne få saken foran en jury og oppnå rettferdighet for de to unge mennene som ble drept på en så sadistisk måte, sa aktor Dunn Lampton den gang.

Dom om rasistdrap i 1964 opphevet

Men nå er altså dommen opphevet.

Flere drept

Flere svarte aktivister ble drept av Ku Klux Klan på 60-tallet, og de føderale myndighetene i USA har gjenåpnet mange av de gamle sakene.

Særlig staten Mississippi har en brutal fortid som det er ønsket å ta et oppgjør med. I 2006 ble Edgar Ray Killen (80) dømt for drapet på tre borgerrettighetsforkjempere i Mississippi i 1964. Bobby Frank Cherry (74) ble dømt i 2002 for å ha sprengt en kirke i Birmingham, Alabama i 1963. Fire unge, svarte jenter døde.

DREPT AV KLANEN: Dette gamle passbildet viser 19-årige Charles Eddie Moore. I 1964 ble han og kameraten hans Henry Dee drept av Ku Klux Klan.