Dom over Muren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen er viktig, riktig, og framfor alt klar. Den internasjonale domstolen i Haag slår fast at Israel bryter internasjonal rett ved å bygge den omstridte muren som fysisk stenger palestinerne ute fra det Israel oppfatter som sitt territorium. Den nær 70 mil lange betongmuren med piggtråd og vakttårn skaper store problemer for tusenvis av palestinere. Uten å kunne protestere eller appellere opplever de at jorda blir tatt fra dem, og hverdagen deres gjøres enda vanskeligere enn den allerede er. Nå gir et flertall på 14 av 15 dommere i Haag dem rett i at det som skjer, er i strid med internasjonal rett og er et overgrep. Bildene av muren som slanger seg langt inne på palestinske områder, har lenge provosert omverdenen.

Israel forsvarer byggingen av «sikkerhetsgjerdet» med at det gir deres innbyggere trygghet. Bak muren er det mest sinne, hat og fortvilelse som vokser. Muren gir ikke sikkerhet for noen. Historien viser oss at murer ikke bidrar til fred og forsoning mellom folk. Det er både Berlinmuren og apartheidregimet i Sør-Afrika klare eksempler på.

Dommerne i Haag slår fast at muren innskrenker palestinernes frihet til å søke jobb, utdanning og helsetjenester. Det strider mot internasjonal rett å ta seg til rette på okkupert område på denne måten. Derfor krever domstolen at muren på Vestbredden må rives. Domstolen krever også at Israel betaler erstatning til de palestinerne som er blitt frarøvet sine eiendommer.

Dette er en knusende dom over Israels politikk. I motsetning til den norske regjeringen, som ikke ville at domstolen skulle behandle spørsmålet om muren, mener Dagbladet at det var riktig at den internasjonale domstolen i Haag fikk si sitt. Dommen er bare rådgivende, men er likevel historisk viktig. Israels regjering har varslet at dommen ikke betyr noe for dem, det er dessverre kjente toner, og virker som en ren refleks. Men på sikt må den bety noe for palestinerne. Skammens mur blir foreløpig stående, men dens legitimitet er ytterligere svekket etter dommen i Haag.