Dom: Prøvde å lure seg til 20 000 på forsikringen da båten til 700 000 brant ned

Mann (64) dømt i lagmannsretten. Mener selv at forsikringsselskapet har lurt ham.

FANT IKKE FISKEUTSTYR ELLER GPS: Tryg Forsikring rekonstruerte hva som hadde vært om bord i båten, og kunne avsløre at verken fiskeutstyr eller GPS til rundt 20 000 kroner hadde vært om bord i båten. Foto: Tryg Forsikring
FANT IKKE FISKEUTSTYR ELLER GPS: Tryg Forsikring rekonstruerte hva som hadde vært om bord i båten, og kunne avsløre at verken fiskeutstyr eller GPS til rundt 20 000 kroner hadde vært om bord i båten. Foto: Tryg ForsikringVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Tryg Forsikring avslo mannens krav om forsikringsdekning av båten som brant ned i 2011 på grunn av det de mener er svik mot selskapet, har både tingretten og lagmannsretten behandlet saken.

- Ville svindle til seg 20 000 Utredningssjef Svein-Arne Kausland i Tryg Forsikring mener mannen ville svindle til seg 20 000 ekstra kroner.

- Det var en mann som hadde en brann i båten sin til 700 000 kroner. I skadeoppgaven skriver han at fiskeutstyr og GPS også var i båten, men under rekontruksjonen vår viser det seg at det er feil. Ved at han ville svindle til seg rundt 20 000 ekstra kroner, mistet han retten til de 700 000 kronene båten var forsikret for, sier Kausland.

Etter en runde i både tingretten og lagmannsretten ble mannen enda fattigere, da domstolene er enige i forsikringsselskapets vurderinger og samtidig dømte ham til å betale Tryg Forsikrings saksomkostninger.

BÅTBRANN: En 64 år gammel mann løy ifølge Tryg Forsikring om at GPS og fiskeutstyr for 20 000 kroner var om bord i båten. Dermed mistet han forsikringen på 700 000 kroner. Foto: Tryg Forsikring
BÅTBRANN: En 64 år gammel mann løy ifølge Tryg Forsikring om at GPS og fiskeutstyr for 20 000 kroner var om bord i båten. Dermed mistet han forsikringen på 700 000 kroner. Foto: Tryg Forsikring Vis mer

«Lagmannsretten er etter bevisføringen kommet til at det også foreligger en klar og sterk sannsynlighetsovervekt for at NN gjorde dette bevisst, og at han var klar over at dette kunne føre til at han fikk utbetalt en erstatning han ikke hadde krav på.»

- Grusomt 64-åringen selv hevder at Tryg har lurt ham.

- Dommen er helt grusom og skyldes at de stolte mer på utrederen i Tryg enn på meg. Jeg er jo ikke dum. Man svindler ikke til seg 20 000 kroner når man kan tape 700 000 kroner. Det gjør man bare ikke, sier mannen til Dagbladet.

Stridens kjerne dreier seg om en inventarliste som beløper seg til 32 400 kroner, der han også har oppført to fiskestenger og en GPS. Mannen mener at han feilaktig oppførte dette, og varslet Tryg Forsikring om feilen.

Men Tryg Forsikring mener at mannen først fortalte at han hadde funnet GPS-en hjemme etter at de hadde gjort han oppmerksom på at utrederne ikke hadde funnet spor av den i brannruinene. Dette legger også lagmannsretten til grunn.

«Etter lagmannsretten syn svekker det hans troverdighet at han kom med opplysningen om at han hadde funnet kartplotteren først når bevissituasjonen i saken viste at kartplotteren ikke var i båten da den brant.»

Har tapt opptil 200 000 - Nei, det stemmer ikke. De sier at de gravde etter dette i brannruinene, men det var bare tull. Jeg innrømmet tidlig at jeg hadde funnet begge deler, og hadde bare glemt det. Jeg ringte og sa at jeg hadde funnet dem før saken gikk videre, hevder mannen overfor Dagbladet.

- Ærlighet varer tydeligvis ikke lengst. Hadde jeg bare unnlatt å fortelle dem at jeg hadde funnet dette hjemme, hadde de aldri funnet ut av det, men jeg klarer ikke å lyve om sånt, mener mannen.

UTREDNINGSSJEF: Svein-Arne Kausland i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Forsikring
UTREDNINGSSJEF: Svein-Arne Kausland i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Forsikring Vis mer

Han forteller at han har tapt mye penger i saksomkostninger, og anslår et beløp mellom 150 000 og 200 000 kroner.

- Jeg synes det er helt grusomt å være involvert i dette, og har aldri vært borti noe slikt før, sier han videre.