- Dominerende foreldre kan ha skylda

Dominerende foreldre kan ha mye av skylda for at barn blir mobbeofre, hevder en ny britisk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ferske undersøkelsen fra Oxford University er foretatt blant 7000 barn.

Ifølge de britiske forskerne kan foreldrene ha mye av skylda, både for at barn blir mobbeofre og for at de blir mobbere, melder BBC og avisa The Independent.

Et fellestrekk ved de britiske mobbeofrene er at de ofte er lite selvstendige og har foreldre som barna selv betegner som dominerende og overbeskyttende, eller foreldre som ignorerer dem.

Mobbeforsker Dan Olweus ved HEMIL-senteret i Bergen mener at de britiske forskerne snur problemet på hodet, når de nærmest legger skylda for mobbingen på ofrene. Det er mobberne som er problemet, mener han.

- Det kan også være slik at foreldrene blir mer beskyttende, nettopp fordi barna har blitt mobbet, sier Olweus.

Underdanige barn

Olweus bekrefter imidlertid overfor Dagbladet at om lag åtte av ti norske mobbeofre kan betegnes som «følsomme eller underdanige», mens to av ti ofre er såkalte «provoserende ofre».

- De følsomme barna er mer sårbare enn andre, og dette øker sannsynligheten for at de blir mobbeofre, sier Olweus.

For mobbernes del øker sannsynligheten for å bli en som mobber, om barna har opplevd urettferdighet eller fysisk og psykisk vold i hjemmet.

Rollemodeller

- Hvis foreldrene er svært dominerende og ikke lar barnet utvikle seg selvstendig, kan det føre til at barnet blir mobbet. Mobbing handler om makt, og mobberne finner den som er svak og ikke kan ta igjen, sier barneombud Trond Waage til Dagbladet.

- Barn reagerer forskjellig hvis foreldrene er svært dominerende. Noen blir innadvendte, mens andre blir mer utagerende.