Domkirka klar for bryllup

6 millioner fra Regjeringen og Oslo kommune har reddet sommerens store bryllup. En nyrestaurert Oslo Domkirke åpner dørene i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da Aftenpostens aprilspøk fortalte at bryllupet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit måtte flyttes til Slottsparken eller domkirka i Kristiansand, visste de ikke hvor nær sannheten de var, sa domprost Olav Dag Hauge på pressekonferansen han hadde innkalt til i dag. Anledningen var presentasjonen av en nyoppusset Oslo Domkirke, åstedet for det som skal bli sommerens vakreste eventyr.

Kirka var tidligere i år i en elendig forfatning og aldeles ikke et kongelig bryllup verdig. Malingen flasset av veggene, taket lekket, benker og gulv var nedslitte og skitne.

Alarmen gikk og ekstrapenger til oppussing ble omsider bevilget. Tre millioner hver fra Oslo kommune og Regjeringen. Hauge mener de vil klare å holde seg innenfor de økonomiske rammene.

1000 liter vann

Hauge viste fram ei kirke som har blitt mye lysere, etter at kirkerommet har fått fem strøk med hvit kalk, gulv og kirkebenker er renset, taket over kongelosjen er tettet. Dørene har blitt utstyrt med nytt bladgull og altertavle, døpefont og prekestol er renset for støv og skitt. De utvendige reparasjonene vil bli ferdig i løpet av juli.

- Hadde det vært lagt 10 000 kroner i oppussing her for ti år siden, kunne vi sikkert spart én million kroner av den oppussingen vi har gjort i dag, sa entreprenør Magne Bratfoss.

Da de startet i april, ble det klart at arbeidene ble mer omfattende enn man først trodde. Blant annet hadde 1000 liter vann trengt seg inn i veggene rundt kongelosjen som følge av taklekkasjene. Entreprenør og prost er enige om at bryllupet i siste liten reddet domkirka fra ytterligere betydelig forfall.

Orgelstøv

Organist Kåre Nordstoga er bekymret over om orgelet har tålt støvet som har virvlet rundt i kirkerommet under oppussingen.

- Det har kommet støv i det, men foreløpig ser det ut til at finmekanikken har gått klar.

Til bryllupet 25. august skal Nordstoga framføre Nils Henrik Asheims spesialbestilte bryllupsmusikk på orgelet. Stavanger-komponisten Asheim har fått i oppdrag å lage fanfaren og inngangsmarsjen til bryllupet. I tillegg skal han lage et korstykke. Det er bare noen måneder siden komponisten fikk oppdraget, men det meste av musikken er allerede ferdig. Asheim har tidligere laget blant annet fanfaren til OL på Lillehammer.

Om selve bryllupet var ikke domprost Olav Dag Hauge særlig meddelsom.

- Det blir plass til 800 gjester inne i kirka. Plasseringen er uviss. Det er alt jeg vet.

Publikum kan allerede i morgen ta «nye» Oslo Domkirke i egensyn. Da blir det orgelkonsert med italienske Fabio Ciofini.

STÅR KLAR: Domprost Olav Dag Hauge står klar med en nyoppusset domkirke som rommer 800 kirkegjengere.
KONGELIG: Kongelosjen ser flott ut fra utsiden, men skal ikke brukes under bryllupet.
LITE ROYALT: Kongelosjen ser kanskje flott ut fra utsiden, men på innsiden gjenstår det fortsatt litt.
ORGELFRYKT: Organist Kåre Nordstoga håper støvet fra oppussignen ikke har skadet orgelet. Så langt har det gått bra.