Første gang Stavanger Domkirke stenger på grunn av kulde

Domkirken i Stavanger stengt på grunn av kulda

Frykter skader på orgel og prekestol.

KULDE-STENGNING: Stavanger Domkirke holder stengt på grunn av kulde. Bildet er fra 2008. Foto: NTB Scanpix/Alf Ove Hansen
KULDE-STENGNING: Stavanger Domkirke holder stengt på grunn av kulde. Bildet er fra 2008. Foto: NTB Scanpix/Alf Ove Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For første gang stenges Stavanger domkirke på grunn av kulde. Prekestol, kunst og orgel kan få skader av store temperatursvingninger.

I domkirkens nesten 900 år gamle historie har det selvsagt vært kalde perioder, men det er først i nyere tid at kulden har blitt en utfordring. Temperatursvingningene skaper problemer, melder NRK.

Når den kalde og tørre lufta kommer inn og blir varmet opp, blir det for tørt, og inventar og kunst kan få sprekker, forklarer sier Rune Langeland Rimestad, byggsjef i Stavanger kirkelige fellesråd.

- Prekestolen er et klenodium. Et av de mest verdifulle i sitt slag, sier kirkeverge i Stavanger, Svein Inge Thorstvedt.

Både dagens stråleovner oppunder taket og panelovnene langs veggene må skiftes ut. Men hva som kommer i stedet, er ikke bestemt.

- Vi er pålagt, av antikvariske grunner, å sørge for at tingene inne i kirken blir bevart. Vi må etablere et varmesystem som takler problemer som dette, sier Rimestad.

Middelalderkatedralen i Stavanger skal stå ferdig restaurert, både inn- og utvendig, til byens og kirkens felles 900-årsjubileum i 2025.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer