Dommedag eller en helt vanlig fredag?

Glem smørkrisa. I dag stopper Maya-kalenderen og da går verden under. Eller?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 5000 år gamle Mayakalenderen avsluttes 21. desember 2012. Klokken 11.11, eller 12.11 norsk tid, skal det hele være over ifølge den guatemalanske myndigheten eller Hollywood.

Samtidig som mayafolket selv avviser myten, tjener myndighetene i Guatemala store penger på turisme ved å promotere den angivelige dommedagen 21. desember.

- Vi reagerer på at regjeringen sier ting om vår tidsregning som ikke er riktig. Det er snakk om bedrageri og løgn, som omgjør våre tradisjoner til profitt, sier Felipe Gomez, leder av mayaalliansen Oxlaijuj Ajpop, til NRK.no. Lisenskanalen har sendt eget reportasjeteam til landet for å dekke begivenheten.

Turistene strømmer til Hotellene og feriekompleksene er fullbooket, og turister fra alle verdensdeler samler seg i Guatemala på grunn av dommedagsmyten og mayakulturen.

Forestillingen om at mayakulturen fremstiller dommedag kommer fra den amerikanske professoren Michael Coe. I boken hans «The Maya» fra 1966 skriver han at slutten på 13 bak'tun, 21. desember, var mayaenes dommedag.

NASA avlyser
Og det er ikke bare mayaene selv som er uenig i dommedagsprofetiene. Også NASA har avlyst katastrofen. I dag har de rykket ut med en artikkel som toner det hele ganske kraftig ned. Hvis denne artikkelen fortsatt kan leses den 22. desember, vet du at verden ikke gikk under i går.

- Ja, mayaenes kalender er spennende, men den sier faktisk ingenting om noen dommedag, skriver romfartsorganisasjonen på sin hjemmeside.

Misforståelse - Det hele bygger på en misforståelse fra begynnelsen av. Mayaenes tidsregning ender ikke den 21. desember 2012. Den begynner bare på nytt, akkurat som kilometermåleren på en bil som har gått veldig langt. sier Dr. John Carlson, leder for NASAs Center for Archaeoastronomy til NASA Science News.

DOMMEDAG: Jordas undergang har vært spådd mange ganger. NASA tror heller ikke det vil skje denne gang. Grafikk: Don Davis/NASA.
DOMMEDAG: Jordas undergang har vært spådd mange ganger. NASA tror heller ikke det vil skje denne gang. Grafikk: Don Davis/NASA. Vis mer

Mayaene opererte med de mest kompliserte kalendersystemene som noen sinne er utviklet. En av telleverkene deres er langtellekalenderen som starter for 5125 år siden, på tidspunktet da de gamle amerikanerne mente jorda ble til.

Da så datoen slik ut: 13.0.0.0.0. Og det gjør den også den 21. desember 2012. Og så begynner vi på en ny runde.

Varslet tidligere
Mayaene ville nok si at dette var en veldig viktig dag, tror Carlson. Men ikke på noen negativ måte.
Lignende underganger er blant annet blitt varslet i 1881, 1982 og ikke minst i forbindelse med år 2000. Og i tillegg kommer så klart den jevne strømmen av mislykkede dommedagsprofetier fra Jehovas vitner og andre religiøse organisasjoner. Jehovas Vitner forutså verdens ende både i 1914, 1925, 1954 og 1975. Og her er vi ennå.

Felles for alle sammen er at spådommene aldri slår til, skriver Forskning.no.

Betryggende å vite er det at også Märtha Louise ikke har noen tro på at verden går under i morgen.

I et innlegg på Engleskolens Facebook-side, som drives av prinsesse Märtha Louise og englemakker Elisabeth Nordeng, blir tilhengere bedt om å gi slipp på frykten for morgendagen.

«I dag er dagen før det store steget inn i den nye energiens tidsalder. Vi gleder oss. Det er mye frykt knyttet til dette steget, men det er en endring som har pågått i flere år allerede. Gi slipp på frykten», står det i innlegget på Facebook.

Personlig har jeg overlevd jordas undergang seks ganger tidligere. Hverken Nostradamus, Jehovas Vitner, Jim Jones og Folkets Tempel, dommedagssekten Heaven's Gate, predikanten og sektlederen Harold Camping eller millenniumsskiftet.
God jul, vi ses på 2. Dommedag.