Dommedag

«Autoritær», «detaljorientert» og «med en lederstil som virker demotiverende» er karakteristikker lederen i Naturvernforbundet, Heidi Sørensen har måttet tåle å høre i det siste. I helga avgjør hennes egne i Naturvernforbundet om hun skal få sparken til fordel for nestleder Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har vært leder for et Naturvernforbund som gikk fra å være den desidert viktigste miljøorganisasjonen i Norge til å bli en konkurstruet og skandalisert organisasjon.

Tredje runde

For tredje gang er tilliten til Heidi Sørensen et tema i organisasjonen. Konkursen er faretruende nær. Ingen vet hvor tålmodig de største kreditorene, Aktietrykkeriet og Sparebanken NOR vil være. Og ingen vet om Guro Fjellanger vil gi et håndslag til sin gamle organisasjon. Departementet og kreditorer forlanger innstramminger. Spørsmålet er hvilke personer som gir dem det de ønsker. Det står mellom Heidi Sørensen og erkerivalen, nestlederen Erik Solheim.

Solheim er mannen bak en krisepakke som på vesentlige punkter skilte seg fra Sørensens egen. Det som står igjen av Solheims krisepakke nå er å frata lederen hele hennes lønn på 280000 kroner. Det var samme Solheim som så tidlig som i mars i fjor stilte det første mistillitsforslaget mot henne. To måneder seinere ble samme mann valgt til Heidi Sørensens nestleder. Dette gir et godt bilde på et forbund der intriger og maktkamp har vært så sterke at det til tider har lammet organisasjonen.

Rottereir

- Det var ikke lett å være en ung og utålmodig kvinne og skulle ta styringen med en stor organisasjon. Men egentlig var den første tida ganske oppløftende. Jeg kjente jo forbundet fra før, og når landsstyremøtene forløp uten tårer og sterke utfall, var jeg egentlig fornøyd, forteller Heidi Sørensen til Dagbladet.

Heidi Sørensen møtte motstand da hun gikk inn for å få sin tidligere nære samarbeidspartner, Guro Fjellanger, til generalsekretær. Sørensen tapte maktkampen, og Terje Kronen kom inn som generalsekretær.

Heidi Sørensen og Terje Kroovertok et Naturvernforbund som nettopp hadde gjennomgått sin første og eneste jappetid. Under Dag Hareide hadde forbundet vokst seg stort, men oversikten over engasjementene var ikke som den burde. I tillegg fikk Heidi Sørensen ansvaret for å gjennomføre den store tv-aksjonen Miljø for livet i 1996. I stedet ble det krangel for livet - og mye mindre penger enn forventet. Inntektene ble små, utgiftene ble store. Og oversikten forsvant totalt.

Likevel ble Heidi Sørensen enstemmig gjenvalgt som leder på landsmøtet, til tross for at sterke krefter helst hadde sett at hun ikke skulle få fornyet tillit. Torde de ikke ta sjansen på å stille motkandidat - og tape? Etter taktiske avveininger kom flertallet til at Erik Solheim skulle velges til nestleder. Hun fikk sin argeste motstander som sin nærmeste samarbeidspartner, og kvitterte med takk og amen.

Heidi Sørensen sier i dag at hun ikke opplevde dette som vingeklipping.

Sta og utålmodig

Erik Solheim og Heidi Sørensen representerer to retninger i miljøkampen. Sørensen er «politikeren». Solheim er «den tradisjonelle naturverneren». Hva striden egentlig står om, kan ingen gi et klart svar på. Det nærmeste man kommer et slags svar er gamle rivninger mellom sterke personer. Nestleder Solheim har imidlertid gode kort på hånden, fordi Heidi Sørensen har en mildt sagt omdiskutert lederstil. Overfor Dagbladet innrømmer hun at hun ikke bare er en god leder.

- Jeg har åpenbare svakheter som leder. Jeg er sta og utålmodig og for opphengt i detaljer. I to år korrigerte jeg hvert eneste brev og hver eneste pressemelding. Jeg kan forstå at det virker provoserende, sier Sørensen.

- I denne situasjonen kan jeg ikke utelukke noen muligheter. Heller ikke et ekstraordinært landsmøte til seinsommeren/høsten, sier Sørensen.

I klartekst betyr det at organisasjonen ikke lenger kan leve med at nestleder og leder er bitre fiender. Hvis ikke konkursspøkelset innhenter forbundet før den tid.

<B>KONTROVERSIELL:</B> Heidi Sørensen er omstridt blant sine egne. -Jeg har ikke alltid vært en like god leder, innrømmer hun.