Dommedag

Ikke siden 1920-tallet har Arbeiderpartiet gjort et dårligere valg. Katastrofestemningen er åpenbar på partiets valgvake i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en av de mer spesielle kommunevalgkamper jeg har opplevd, åpnet partileder Thorbjørn Jagland Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo.

Og det er ikke så rart, for hvis valgdagsmålingene har et snev av sannhet i seg, går partiet på et valgnederlag de ikke har sett mange av i etterkrigstid.

Valgdagsmålingene var nokså entydige. Ifølge NRK's måling får Ap 30,8 prosents oppslutning, mens TV2 melder at Ap får 29 prosent av stemmene. Svært lite oppløftende for de oppmøtte.

Sin vane tro var partiledelsen samlet i et eget avlukke da valgdagsmålingen ble presentert, men i sin hilsningstale til valgvakerne takket Jagland ungdommene i partiet spesielt for sin innsats i valgkampen.

- Uansett valgresultat må alle vise et stort ansvar for partiet i tiden som kommer. Vi har sett hva uansvarlighet kan føre til, sa Jagland i utilslørt kritikk til de ordførerne som krevde hans avgang før valgkampen var over.

Det blir ingen ordentlig valgvake uten underholdning. En av sangene som ble framført i Folkets Hus i kveld hadde følgende avslutnings-strofe:

'Stories like ours have happy endings'. Det er ikke helt sikkert at det var gjennomtenkt.