Dommedagen

Skrekkslagen fulgte KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland tv-sendingene i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • 1 814 372 stemmer talt opp: Sjekk ditt fylke!
 • 2 022 387 stemmer talt opp: Sjekk din kommune! Partivennene slo i går ring om den hardt pressede partilederen.

  - Valgerd, det har vært en helt spesiell og meget tøff valgkamp. Tusen takk for at du sto på for oss, sa nestleder Einar Steensnæs fra talerstolen på Royal Christiania Hotel i Oslo. Han ble avbrutt av spontan applaus.

  Historisk fiasko


  Seint i går kveld lå KrF an til et valgresultat på 6,3 prosent.

  Partiet må tilbake til 1937 for å finne et dårligere kommunevalg enn sjokkresultatet i natt.

  Svarstad Haugland forsøkte så godt hun kunne å framstå som optimistisk og fattet på valgvaken, men det var liten tvil om hun var preget av de dystre tallene.

  Hun har vært igjennom sin tøffeste valgkamp noensinne.

  Valgte feil?


  Spørsmålet flere i KrF nå stiller seg er om prisen for regjeringsdeltakelsen er for høy.

  Det elendige valgresultatet var langt fra planen da KrF grep regjeringsmakten sammen med Høyre etter stortingsvalget i 2001.

  Håpet var at Bondevik som statsminister skulle gi partiet suksess. Slik gikk det ikke.

  - Det koster å ta ansvar. Stramme budsjetter straffer seg. Det har ofte vist seg at de som sitter med regjeringsmakten må betale for det. Dette er for dårlig, men vi har kommet tilbake før, og det er jeg overbevist om at vi gjør om to år også, sa Kjell Magne Bondevik da han ankom KrFs valgvake i går.

  Dro på kontoret


  Da hadde presse og partifeller ventet lenge på ham. Bondevik valgte å dra først til sitt kontor. Der satt han og tenkte igjennom situasjonen.

  - Det var så sprikende tall, at jeg måtte fordøye det, sa Bondevik i går kveld.

  Han og partiledelsen gjorde et bevisst og dramatisk valg etter valget i 2001. De brøt ut av sentrumsalternativet og gikk for full musikk inn i samarbeid med Høyre og dannet regjering på nåde fra Frp. Plan A ble byttet ut med plan B.

  Da Dagbladet spurte partileder Valgerd Svarstad Haugland i går om regjeringsdeltakelsen kan være noe av årsaken til valgresultatet, gikk hun fullstendig i vranglås.

  - Det vil jeg ikke svare på i kveld, sa en ordknapp partileder.

  - Må ut


  Kravene om at KrF må ut av regjeringen er allerede kommet fra partiets egne rekker.

  Fylkesordførerkandidat i Troms, Skjervøy-ordfører Roy Waage, er krystallklar og sa til Dagbladet i går at han vil jobbe aktivt for å få partiet ut av regjeringssamarbeidet med Høyre.

  - Dette er trist og et elendig valgresultat for oss. Jeg vil sammen med andre i partiet arbeide for å få KrF ut av regjeringen. Samarbeidet med Høyre, som kjører over oss, koster oss for mye. Slitasjen er enorm, sier KrF-ordfører Waage til Dagbladet.

  En annen KrF-ordfører, Tore Johansen fra Aremark i Østfold, er også klar i sin dom.

  - Vi lider for mye i denne regjeringen.

  Oppvask


  KrF vil rett over valget sette i gang et arbeid i hele organisasjonen der valgresultatet skal analyseres. Nestleder Einar Steensnæs sier litt mer enn partilederen:

  - Vi vil ta opp alle sider når vi analyserer valgresultatet, sa Einar Steensnæs, men understreket at han på ingen måte vil varsle at KrF skal ut av regjeringslokalene.

  Før resultatene tikket inn på KrFs valgvake, sa Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet:

  - Jeg er alltid veldig sliten på valgdagen. Denne gangen har jeg hatt én eneste fridag på en måned. En frisøndag. Så når man både sitter i regjering og reiser rundt og driver valgkamp blir det mye.

Å NEI! Valgerd Svarstad Haugland ser det nedslående resultatet av TV2s valgdagsmåling, der partiet lå an til å få et resultat på 6,6 prosent. <!--FOTO-->