Dommedags-isbreen smelter

Forskerne frykter massiv havnivåstigning når Thwaites-isbreen går i oppløsningen. Kan det stoppes?

ISBRE: Thwaites-isbreen er blant de enorme isbreene i Vest-Antarktis som står i fare for å smelte ut i havet. Foto: NASA / Reuters / NTB Scanpix
ISBRE: Thwaites-isbreen er blant de enorme isbreene i Vest-Antarktis som står i fare for å smelte ut i havet. Foto: NASA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Breforskere har beskrevet Thwaites-isbreen i det vestlige Antarktis som dommedags-isbreen.

Den er massiv - omtrent på størrelse med Storbritannia eller Florida - og står allerede for fire prosent av den globale havnivåstigningen. Satellittdata viser at den smelter stadig raskere.

Ifølge NASA består isbreen av nok vann til å heve havnivået med mer enn en halv meter. Likevel hadde ingen igangsatt et storskala forskningsprosjekt for å undersøke isbreen, før International Twaites Glacier Collaboration, som er et samarbeidsprosjekt mellom britiske og amerikanske forskere, startet opp i 2018.

STOR SPREKK: Den store sprekken i Pine Island-isbreen er 30 kilometer lang, 80 meter bred og 60 meter dyp. Foto/video: Shutterstock/NASA/AP Vis mer

- Kommer til å akselerere

Ifølge BBC er International Twaites Glacier Collaboration det største og mest komplekse feltprogrammet i Antarktis noensinne. Det foregår over en femårsperiode, og koster 50 millioner dollar, eller nesten 460 millioner kroner.

Målet er å forstå prosessene bak smeltingen, for så å med større sikkerhet kunne forutse hvor lang tid det kommer til å ta før hele Thwaites-isbreen er oppløst i vann, og hvilken effekt det vil ha på havnivået.

Antarktis består av to distinkte områder - Øst- og Vest-Antarktis. Øst-Antarktis utgjør om lag 90 prosent av hele Antarktis, og regnes som langt mer stabilt enn den vestlige delen.

Årsaken er at mesteparten av isen i øst ligger over land, mens i vest ligger mesteparten over havet.

ISBRE: Her ligger isbreen som holder isen i Vest-Antarktis på plass. Foto: NASA Earth Observatory
ISBRE: Her ligger isbreen som holder isen i Vest-Antarktis på plass. Foto: NASA Earth Observatory Vis mer

Når det gjelder vestsida, og spesifikt Thwaites-isbreen, er det usikkert om havnivåstigningen kommer til å begrense seg til en halv meter dersom den smelter. Forskerne frykter nemlig at den kan være det siste forsvarsverket mot at store deler av Vest-Antarktis smelter.

De siste tiåra har sjøen på vestsida av Antarktis blitt rundt én grad varmere, og en ny rapport publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Advances in Atmospheric Sciences, viser at verdenshavene nå er varmere enn de har vært i hele menneskets historie.

Man tror at det «varme» vannet kommer inn på undersida av isen, slik at det dannes «tunger» av is som knekker av.

- Den store frykten er at disse prosessene bare kommer til å akselerere. Det er en ond sirkel, sier breforsker Kiya Riverman ved University og Oregon til den britiske kringkasteren, som har vært på besøk hos forskerteamet.

- Ustoppelig kjedereaksjon

For snart seks år siden ble oppfatningen om at Antarktis var det eneste kontinentet som ikke var rammet av menneskeskapte klimaendringer snudd på hodet.

Forskere fra NASA hadde sett på data fra de siste 40 åra, og en studie publisert i det anerkjente vitenskapstidsskriftet Science, viste at isen smeltet stadig raskere.

- Det er en ustoppelig kjedereaksjon, sa breforsker Eric Rignos i NASA den gang.

Disse fire vestantarktiske isbreene står nå i fare for å knekke av og smelte ut i havet:

  • Thwaites: 65 cm havnivåstigning
  • Pine Island: 51 cm havnivåstigning
  • Totten: 385 cm havnivåstigning
  • Larsen C: 1 cm havnivåstigning

Ifølge en rapport publisert i anerkjente Nature smelter også Grønlandsisen raskt. Helt konkret slår forskerne fast at isen ikke står til å redde dersom temperaturen på jorda stiger med 1,5 grader - og det kan skje allerede i 2030.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Store konsekvenser

- Dette er absolutt noe vi burde være redd for - det er en stor utglidning i Vest-Antarktis, og noe vi klimaforskere har advart mot lenge. Hvis det først skjer vil det bli umulig å stoppe, sa Eystein Jansen da Dagbladet skrev om Thwaites-isbreen i fjor sommer.

KLIMAFORSKER: Eystein Jansen ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Bjerknessenteret
KLIMAFORSKER: Eystein Jansen ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Bjerknessenteret Vis mer

Jansen er tidligere direktør ved Bjerknessenteret der han fortsatt jobber, og har vært hovedforfatter for to av hovedrapportene til FNs klimapanel.

Han tilhører dem som tror at den smeltende isbreen kan føre til langt høyere havnivåstigning enn det som til nå har vært anslått.

- Om hele Vest-Antarktis smelter, kan havet stige sju meter - og enda mer i Norge. Når isen i Antarktis tiner, vil det påvirke oss mer enn om isen smeltet på Grønland, på grunn av endringer i gravitasjonsfeltet, sa han.

Jansen mener at Thwaites er «jokeren» i spørsmålet om hvor mye havet kommer til å stige. Det er fortsatt mye usikkerhet i simuleringene, samt i anslagene på hvor lang tid det vil ta.

Tirsdag morgen kunne forskerteamet på Antarktis melde om at de har lyktes i å drille mellom 300 og 700 meter ned gjennom isbreen, havet og grunnen under. Dette er en av flere undersøkelser de har gjort i felten den siste tida.

- Disse nye dataene kommer til å gi oss nytt perspektiv på prosessene som skjer, slik at vi med større sikkerhet kan anslå framtida, sier oseanograf Keith Nicholls i en pressemelding.

TRUER MATFATET: Selene trives ekstra godt foran isbreene i Svalbards fjorder, men nå trues matfatet. Video / foto: Norsk Polarinstitutt / Geir Wing Gabrielsen. Klipp / reporter: Madeleine Liereng Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer