GRUER SEG: Pål Hilmar Sollie (47) ble født inn i en familie bestående av Jehovas vitner. Som tiåring ble han i 1975 fortalt av sine foreldre og alle deres venner at verden ville gå under. Denne dommedagsfrykten har aldri gitt helt slipp på ham, til tross for at det er 27 år siden han meldte seg ut av sekten. - Jeg lurer på om jeg ikke må be kona om å være hjemme å passe litt ekstra godt på meg den 21. desember, sier han med et smil. Foto: Jacques Hvistendahl
GRUER SEG: Pål Hilmar Sollie (47) ble født inn i en familie bestående av Jehovas vitner. Som tiåring ble han i 1975 fortalt av sine foreldre og alle deres venner at verden ville gå under. Denne dommedagsfrykten har aldri gitt helt slipp på ham, til tross for at det er 27 år siden han meldte seg ut av sekten. - Jeg lurer på om jeg ikke må be kona om å være hjemme å passe litt ekstra godt på meg den 21. desember, sier han med et smil. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Dommedagsfrykten har brent seg fast

Avhopper fra Jehovas vitner Pål Sollie (47) ble som 10-åring fortalt at jorda ville gå under. Dommedagsfrykt kan traumatisere barn, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen konspirasjonsteoretikere mener at verden går under neste fredag. Maya-kalenderens slutt den 21.12 2012 tolker de som et tegn på dommedag.

Men dette er ikke første gang verdens undergang varsles.

I 1975 var Pål Hilmar Sollie (47) ti år gammel. Så lenge han kunne huske var dette årstallet ensbetydende med at hans liv på jorda ville være over. Foreldrene hans var Jehovas vitner, faren til og med forstander i en menighet i indre Østfold.

På denne tida var det ifølge Sollie en klar oppfatning blant alle Jehovas vitner at jorda ville gå under i 1975. Foreldrene hans og alle voksenpersoner i deres omgangskrets var overbevist om at enden var nær.

- Det ble veldig mye å ta inn da jeg innså at mange jeg likte og så opp til ville dø, som bestekameraten min, læreren min, David Bowie og fotballspilleren Kevin Keagan, sier Sollie til Dagbladet.

Når enkelte verden over nå igjen varsler dommedag, og mediene skriver artikler om teoriene, ønsker Sollie å si noe om hva slags frykt dette kan skape hos barn og hvilke konsekvenser det kan ha for dem videre i livet.

- For min del var det slik at alle som ikke var Jehovas vitner - eller gode nok Jehovas vitner - ville dø. Jeg var redd og hadde mange mareritt om at jeg ikke var god nok for Gud.

Skriver bok Sollie brøt ut av Jehovas vitner da han var 20 år. Nå skriver han en roman om hvordan det er å vokse opp i sekten. Handlingen utspiller seg på 70-tallet og dommedagsfrykten er hovedtema.

- Norge var i starten av oljealderen og alt var på vei opp. Samtidig var vi rundt 7000 mennesker som venta på jordas undergang, sier han.

Sollie forteller at det var matematiske utregninger fra Bibelens 1. Mosebok som gjorde at Jehovas vitner mente verden ville gå under i 1975.

- Ifølge Jehovas vitner var 1914 året da Jesus ble innsatt som konge i himmelen, og da het det at «generasjonen som opplever det vil aldri dø». Samtidig mente de at Adam ble skapt nøyaktig 6000 år før 1975, og siden Gud hviler den 7. dag, «ville tusenårsriket komme etter armageddon», sier han.

Men ingen visste den nøyaktige dagen for dommedag.

- Det var litt som å sitte på venteværelse hos tannlegen. Jeg spurte faren min ved årsskiftet 75 når verden ville gå under. Han svarte det ville skje på høsten, ifølge utregninger.

Brent seg fast Men hele året gikk og verden besto.

- Det beroliget meg egentlig ikke så mye, for da sa faren min: «dagen skal komme som en tyv om natten».

DOMMEDAGSBARN:  Avhopper fra Jehovas Vitner  Pål Hilmar Sollie (47) skriver roman om de skremmende opplevelsene barn har i forbindelse med dommedag. Foto: Jacques Hvistendahl
DOMMEDAGSBARN: Avhopper fra Jehovas Vitner Pål Hilmar Sollie (47) skriver roman om de skremmende opplevelsene barn har i forbindelse med dommedag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Dommedagsfrykten bar han med seg i mange år, og fortsatt i dag - 27 år etter at han meldte seg ut av sekten, kan han fremdeles kjenne på den av og til.

- Det er en frykt som har brent seg fast, jeg fikk den på en måte inn med morsmelka. Og det høres kanskje rart ut, men jeg gruer meg til 21. desember. Jeg vet fornuftsmessig at ikke verden går under da, men likevel blir det en tøff dag. Det er nok en bivirkning av min bakgrunn, sier han og fortsetter:

- Jeg synes den dag i dag det er ubehagelig med flyalarmer og jagerfly. Og spesielt idet jeg har lagt meg og ting blir stille, kverner tankene gjerne litt på egen hånd og lar seg ikke alltid enkelt kontrollere.

- De har det tøft nå Han fleiper mye om sin nåværende frykt, men erkjenner samtidig at han føler seg traumatisert.

- Det er en form for terror å vokse opp med en idé om at enten så kan du leve evig, eller dø som tiåring, sier han.

Sollie håper de fleste norske barn ikke tar dommedagsteoriene om 21. desember seriøst.

- Men de som er i type sekter som Jehovas vitner og Smiths venner - de som tror på Guds straffedom - de har det nok tøft nå. Dette er ikke noe moro for dem.

- Tror Jehovas vitner at verden går under 21. desember i år?

- Ikke som de går ut med åpenlyst i alle fall. De gikk jo tross alt på en smell i 75, og fikk nesten halvert medlemstallene da verden likevel ikke gikk under. Dessuten ser de på Maya-indianerne som noe hedensk. Men kanskje føler de at de får en slags støtte, at de ikke er alene om å spå dommedag.

Dagbladet har blitt henvist til flere personer i Jehovas vitner. Ingen har besvart våre henvendelser.

ADVARER: Som tiåring trodde Pål Hilmar Sollie (47) at verden ville gå under. Hans familie var Jehovas vitner, og sekten var overbevist om at dommedag ville inntreffe i 1975. Han tror mange barn kjenner på den samme frykten han hadde i 75 når de blir fortalt og leser om konspirasjonene om at verden skal gå under den 21. desember i år.  Foto: Jacques Hvistendahl
ADVARER: Som tiåring trodde Pål Hilmar Sollie (47) at verden ville gå under. Hans familie var Jehovas vitner, og sekten var overbevist om at dommedag ville inntreffe i 1975. Han tror mange barn kjenner på den samme frykten han hadde i 75 når de blir fortalt og leser om konspirasjonene om at verden skal gå under den 21. desember i år. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer