Klokka stilles fram:

Dommedagsklokka er 100 sekunder fra midnatt

Dette er det nærmeste klokka har vært midnatt siden den begynte å tikke i 1947.

NESTEN MIDNATT: I dag ble det kjent at The Bulletin of Atomic Scientists stiller dommedagsklokka fram. Med sine 100 sekunder på 12 har den aldri vært nærmere midnatt. Foto: Eva Hambacch / AFP / Scanpix
NESTEN MIDNATT: I dag ble det kjent at The Bulletin of Atomic Scientists stiller dommedagsklokka fram. Med sine 100 sekunder på 12 har den aldri vært nærmere midnatt. Foto: Eva Hambacch / AFP / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dommedagsklokka, som siden 1947 er blitt brukt som en metafor for hvor nær verden er utslettelse som følge av atomkrig, stilles fram i år, melder BBC og Independent.

I fjor ble den stilt til to minutter på midnatt. I år stilles den fram til 100 sekunder på midnatt. Dette er det nærmeste klokka har vært midnatt siden den ble begynte å tikke i 1947.

Antall minutter før midnatt blir jevnlig oppdatert, og det er The Bulletin of the Atomic Scientists som har ansvaret for å stille klokka.

Økt bekymring

Årsaken til at klokka stilles fram i år er sammensatt.

Ekspertene som stiller klokka fram sier at endringen skyldes økt bekymring for klimaendringer, global krigføring og feilinformasjon.

Disse faktorene kombinert truer verden mer enn før, mener dommedagsekspertene.

- Menneskeheten står fortsatt overfor to eksistensielle trusler; atomkrig og klimaendringer - som er forsterket av en annen trussel - nettbasert informasjonskrigføring, skriver ekspertene i sin kunngjøring.

- Den internasjonale sikkerhetssituasjonen er alvorlig, ikke bare fordi disse truslene eksisterer, men også fordi verdensledere har tillatt å svekke den internasjonale politiske infrastrukturen, heter det videre.

2012: Dommedagsteoretikere var sikre på at apokalypsen skulle feie over kloden 21. desember 2012. Nasa var så sikre på at det var sprøyt at de ga ut denne videoen - i forkant. Video: NASA Vis mer

- En oppvekker

Ekspertene har fortalt at de egentlig skulle stille klokka i november, før konflikten mellom USA og Iran eskalerte. De bemerker nå at denne utviklingen har bidratt til å bekrefte deres syn på at verden er i mer fare enn tidligere.

FNs tidligere generalsekretær, Ban Ki-moon, skriver i en kronikk i Independent at tidsendringen må være en oppvekker for verden.

- Avgjørelsen om å flytte viserne på dommedagsklokka støttes av streng av vitenskapelig forskning, og krever en like streng multilateral respons, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer